- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Pecamo se u zamke“: Milo se oglasio o međunarodnoj aferi u kojoj se pominje, tužilaštvo reagovalo

© AP Photo / Darko VojinovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet i pokrenulo istragu povodom navoda u vezi sa aferom međunarodnog pranja novca, u kojoj je albanski naftni tajkun Rezart Tači pominjao predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.
Tači je pomenuo crnogorskog predsednika Mila Đukanovića u kontekstu međunarodnog pranja novca i sumnjivih isplata u vezi sa italijanskim državljanima Frančeskom Zumom i Fabriom Petručelijem, prenosi RTCG.

Istraga o pranju 22 miliona evra

„Više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa krivičnog postupka“, navodi se u odgovoru koji je RTCG-u poslala specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.
Sud u Palermu istražuje jesu li Tači i nekoliko italijanskih državljana oprali više od 22 miliona evra.
„Kada smo čuli da se pominje albanski biznismen, pitali smo kolege iz Italije da nam pošalju presudu suda u Palermu. Naravno, bio sam fokusiran na Albaniju budući da su Rezart Tači i druge osobe veoma poznati u Albaniji. Pominje se i banka brata Mila Đukanovića i putovanje od Tirane do Podgorice i nazad. Ovo je odluka suda, a ja i dalje čekam čitav dokument o ovom slučaju, jer se u njemu pominju mnoge uticajne osobe iz Albanije, kao i Crne Gore“, kazao je albanski novinar Timi Samardžiu, koji je prvi došao do informacija o ovom slučaju.
Iz Prve banke negirali su medijske navode kojima se dovode u vezu sa ovom aferom, koji, kako kažu, „nanose štetu njenim akcionarima“.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da će se rado odazvati pozivu Specijalnog državnog tužilaštva u vezi sa navodima da ga je albanski naftni tajkun pomenuo u kontekstu međunarodnog pranja novca i sumnjivih isplata.

Đukanović: Rado ću se odazvati pozivu tužilaštva

„I ja sam kao i vi informisan da je SDT formiralo predmet. Radujem se tome i radujem se efikasnom postupanju SDT-a kao i uvek do sada. Rado ću se odazvati pozivu svakog državnog organa jer želim na taj način da dam primer kako treba postupati ukoliko iskreno želimo da uspostavimo efikasnu vladavinu prava u našoj zemlji“, kazao je Đukanović. On je dodao da je na ovu temu manje više sve rečeno.
„Saopšteno je iz Kabineta predsednika da je reč o potpuno iskonstruisanoj aferi, da ne znam o kojim se licima radi, niti sam na bilo koji način sa tim licima ikada imao ikakav kontakt. Kao i vi pročitao sam i reakciju banke koja se pominje koja je saopštila da nikada nije imala bilo kakav poslovni odnos i da ti ljudi nisu njihovi klijenti“, kazao je Đukanović.
Smatra da je reč o kompletnom falsifikatu.
„Nije nikakvo iznenađenje. Ti falsifikati su se namnožili i u političkom životu i u medijskoj delatnosti gde se pokušava kontinuiranim kreiranjem afera skretati pažnja sa važnih pitanja. Skretati pažnja od onog što su realni politički i društveni problemi, jer imamo nefunkcionalnu i neučinkovitu vlast“, kazao je on.
Dodao je da umesto da se javnost usredsredi da spreči propadanje Crne Gore, pokušava se zabaviti kreiranjem novih afera.
„Nemam nikakav problem sa tim jer znam kako sam radio i potrebno je samo nekoliko dana da se te afere raspadnu kao kula od karata“, kazao je Đukanović.
Istakao je da danas više niko ne pominje Pandora papire, jednako tako neće pominjati ni ovu aferu.
„Ono što želim da podelim i za čim iskreno žalim da iz bogatog repertoara iskonstruisanih afera, čak ni tako zahtevne adrese kakav je specifično vredan medij kakav je javni servis ne koristimo da nešto naučimo. Nego opet se pecamo u zamke koje nam spremaju drugi ili želimo da budemo neki od ribolovaca koji postavljaju takve zamke“, kazao je on.
Kroz interpretaciju jednog medija u okviru javnog servisa sada se upetljao i navodni vlasnički odnos i uticaj predsednika države na funkcionisanje jedne poslovne banke.
„Dovoljan je samo klik na računaru da sve što vas zanima jednostavno saznate. Tamo ćete pronaći da sam tri puta napuštao politiku, da sam formirao firme želeći da se bavim i nečim drugim, pronaćićete da sam kupio akcije u jednoj banci, da je ta firma prodala akcije, koliko je zaradila, pronaći ćete koliko sam platio poreza, da sam ugasio tu firmu i da više nemam veze sa tom bankom već osam godina. Ali mnogo je interesantnije baviti se „intrigašenjem“ protiv predsednika svoje države“, kazao je on.
Istakao je da je to deo balkanske interpretacije slobode medija.
„Vidimo kako uživamo u blagodetima promene vlasti. Svakog dana vidimo i kako uživamo u balkanskom doživljaju slobode medija“, rekao je on.
Dodao je da se nada da su to neizbežni koraci da Crna Gora dođe do potrebnog nivoa građanske kulture, „da naučimo da nam pravo na slobodno izražavanje ne konzumira pravo da vređamo ljude, izmišljamo i konstruišemo“.
„Valjda ćemo i te lekcije naučiti. Ja svakako pamtim, a trudim se da ovakve prilike iskoristim da ljudima pomognem da bolje razumeju“, zaključio je Đukanović, prenosi RTCG.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović  - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
REGION
Tači, Milo i 20 miliona evra: Velika afera stiže iz Albanije, spomenuta i Koza nostra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala