- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin predstavio glavne tačke spoljne politike Rusije

© Sputnik / Mihail Metcelь / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao je na sednici kolegijuma Ministarstva spoljnih poslova Rusije na kojoj je govorio o spoljnoj politici zemlje i državnim prioritetima.
Predsednik Rusije je naglasio:
Rusija je miroljubiva država.
Kriza u Ukrajini je daleko od rešenja, Kijev demonstrativno ne realizuje Minske sporazume, a Nemačka i Francuska mu povlađuju. Ali napori u okviru normandijskog formata moraju da se nastave, nema alternative. Zapadni partneri pogoršavaju situaciju snabdevanjem Kijeva smrtonosnim savremenim naoružanjem, izvođenjem provokativnih vojnih manevara na Crnom moru i ne samo u Crnom moru, već i u drugim regionima u blizini naših granica.
Razumemo da se naši partneri površno odnose prema našim upozorenjima i izjavama o „crvenim linijama“.
U Rumuniji i Poljskoj već su raspoređeni sistemi PVO koji se lako mogu koristiti za udarne sisteme.
Odnosi sa Zapadom, uključujući i Sjedinjene Američke Države, bili su jedinstveni, gotovo saveznički, ali su naša upozorenja o širenju NATO-a ignorisana. Zapad olako odustaje od svih prethodnih dogovora, ali sa njim mora da se radi, iako se mogućnosti za saradnju sužavaju. Ako ne žele da sarađuju, ne moraju, iako od njih već dobijamo signale o saradnji.
Situacija na granici Jermenije i Azerbejdžana još se nije smirila. Uloga ruske diplomatije u rešavanju situacije između Jermenije i Azerbejdžana raste. Nedavna razmena vatre u regionu Karabaha pokazala je da su tamo potrebne mirovne snage.
Strateški bombarderi NATO-a lete na udaljenosti od 20 kilometara od granica Rusije, to prelazi određene granice.
Rusija će proaktivno učestvovati u međunarodnim naporima za suprotstavljanje zajedničkim izazovima i pretnjama, uključujući i, nažalost, terorizam i prekogranični kriminal, širenje oružja za masovno uništenje, siromaštvo, nejednakost, klimatske promene i degradaciju životne sredine.
Treba se suprotstaviti pokušajima SAD i EU da jednostranu diktiraju klimatsku agendu.
Posebna pažnja potrebna je radu sa saveznicima u Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, uzimajući u obzir savremene pretnje i rizike. Važno je stalno jačati saradnju u okviru ODKB-a i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).
Evropa koristi migrantsku krizu kako bi izvršila pritisak na Minsk. Iako se situacija u Belorusiji smirila i dalje postoje problemi. Poljske snage polivaju migrante vodom i bacaju suzavac, granate.
Događaji u Avganistanu diktiraju potrebu za dodatnim merama na granicama i ukazivanje pomoći saveznicima.
Odnosi sa Kinom su dostigli najviši nivo u istoriji. To se ne sviđa svima i oni pokušavaju da u te odnose zabiju klin.
Uloga Svetske zdravstvene organizacije raste. Njene delatnosti zaslužuju svu podršku, a ona bi mogla da bude još aktivnija u sprovođenju masovne imunizacije... Konkretno, da se ubrzaju procedure za prekvalifikacija novih vakcina i preparata, odnosno procena njihovog kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti.
Turski NATO vojni brod „Turgutreis“ u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
RUSIJA
„Oni su naoružani strateškim oružjem“: Putin o brodovima i avijaciji NATO-a u Crnom moru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala