- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Oni su naoružani strateškim oružjem“: Putin o brodovima i avijaciji NATO-a u Crnom moru

© AP Photo / Vadim GhirdaTurski NATO vojni brod „Turgutreis“ u Crnom moru
Turski NATO vojni brod „Turgutreis“ u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da NATO koristi stratešku avijaciju sa borbenim oružjem na neplaniranim vojnim vežbama u Crnom moru, te da to predstavlja ozbiljan izazov za Rusiju.

„Trenutno Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz NATO-a održavaju neplanirane, naglašavam – neplanirane vojne vežbe u vodama Crnog mora. Ne samo da je formirana prilično moćna grupacija brodova, nego je u te vežbe uključena i avijacija, između ostalog i strateška. Stvar je u tome što su naoružani borbenim strateškim oružjem. To je ozbiljan izazov za nas“, ocenio je ruski lider u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

Takođe je saopštio da je rusko Ministarstvo odbrane predlagalo da se održe neplanirane vojne vežbe u tom području kako bi odgovorili na akcije Vašingtona. Međutim, prema rečima Putina, nema smisla da se pogoršava situacija, stoga je ruska vojska „ograničena samo na pratnju aviona i brodova“.

„Neka znaju – mi se ne opuštamo“

Upitan da prokomentariše saopštenja NATO-a da Rusija navodno priprema invaziju na Ukrajinu, Putin je rekao da „nije video te alarmantne izjave“.
Prema njegovim rečima, Zapad redovno optužuje Rusiju da ne sprovodi Minske sporazume, ali kada Moskva postavi pitanje partnerima iz „normandijskog formata“ šta konkretno Rusija ne realizuje, odgovora nema.
Putin je još jednom podsetio da Rusija nije strana sukoba u Donbasu.
„U Minskim sporazumima se nigde ne navodi da je Rusija strana u sukobu. Nikada se sa tim nismo složili niti ćemo“, naglasio je ruski predsednik.
Putin je takođe obratio pažnju na to da nije bilo odgovarajuće reakcije na to što je Ukrajina upotrebila bespilotnu letelicu „Bajraktar“ u Donbasu.
„Aktuelni predsednik veselo raportira da koriste 'Bajraktar', odnosno bespilotne letelice. To je avijacija koja je strogo zabranjena Minskim sporazumima i naknadnim dogovorima. Ali na to niko čak ni ne reaguje, a u Americi su to praktično podržali. Evropa je rekla nešto nejasno po tom pitanju“, rekao je Putin, istakavši da zvaničnici u Ukrajini otvoreno govore da će nastaviti sa upotrebom avijacije.

„Paralelno sa tim organizovali su neplanirane vežbe u Crnom moru. Stvara se utisak da nam jednostavno ne daju da se opustimo. Ali neka znaju da se mi i ne opuštamo“, poručio je Putin.

Istovremeno je dodao da lideri „normandijske četvorke“ razgovaraju o mogućnosti održavanja samita.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da se na Crnom moru povećavaju vojna dejstva Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika u NATO-u. Takođe je navedeno da je u četvrtak izviđački avion RC-135 britanskog ratnog vazduhoplovstva pokušao da se približi granici jugozapadno od Krima, zbog čega je u vazduh podignut ruski lovac Su-30.
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
RUSIJA
Lavrov: NATO u poslednje vreme sprovodi veoma agresivnu politiku prema Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala