- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka: Moskva odbila ideje Berlina i Pariza o ministarskom sastanku u normandijskom formatu

© AFP 2023 / ODD ANDERSENZastave Nemačke i Francuske
Zastave Nemačke i Francuske - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Nemačka i Francuska dale su nekoliko konkretnih predloga za sastanak ministara spoljnih poslova u normandijskom formatu, Rusija je odbila takav sastanak, saopštili su za Sputnjik u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.
„Nemačka i Francuska već nekoliko meseci intenzivno rade na nastavku pregovora i realizaciju konkretnog mirovnog dnevnog reda zasnovanog na Minskim sporazumima. S tim ciljem dali smo nekoliko konkretnih predloga za sastanak ministara spoljnih poslova u normandijskom formatu, kako je dogovoreno između kancelarke (Angele) Merkel, predsednika (Francuske Emanuela) Makrona i predsednika (Rusije Vladimira) Putina u oktobru. Rusija je odbila da prisustvuje takvom sastanku“, saopštilo je Ministarstvo.

Narušavanje diplomatske prakse

U Ministarstvu su dodali da je objavljivanje prepiske između ruskog ministra i njegovog nemačkog i francuskog kolege, Hajka Masa i Žan-Iva le Drijana, kršenje diplomatske prakse.
„Primili smo k znanju odluku ministra spoljnih poslova Lavrova objavi da ove poverljive razgovore. Smatramo da je ovaj korak kršenje diplomatske prakse“, istakli su u Ministarstvu.

Francuska pozvala Rusiju da se vrati raspravama o sastanku

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske primilo je k znanju odluku ruskog Ministarstva da objavi diplomatsku prepisku.
„Primili smo k znanju odluku ruskog ministra spoljnih poslova Lavrova da objavi našu prepisku. Smatramo da je ovakav pristup u suprotnosti sa diplomatskim pravilima i običajima“, saopštio je portparol Ministarstva.
„Nemačka i Francuska nekoliko meseci su radile na nastavku pregovora i sprovođenju konkretnog dnevnog reda za mir zasnovan na Minskim sporazumima, iznevši nekoliko konkretnih predloga za sastanak ministara u normandijskom formatu, u skladu sa dogovorom između kancelarke Merkel, predsednika Makrona i predsednika Putina u oktobru. Rusija je odbila da učestvuje na takvom sastanku. Pozivamo Rusiju da se vrati za pregovarački sto i nastavi razgovore u utvrđenim formatima i u skladu sa dogovorenim principima“, izjavio je portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova na brifingu.
Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da se u poslednje vreme iskrivljuje pozicija Moskve, njena uloga u rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba i pristupi održavanju mogućeg ministarskog sastanka u „normandijskom formatu“ o rešavanju ukrajinske krize. S tim u vezi, Ministarstvo je objavilo prepisku Lavrova sa kolegama iz Francuske i Nemačke.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon toga je izjavio da će sastanak u normandijskom formatu biti održan tek kada Kijev ispuni sve što je dogovoreno Minskim sporazumima.
„Normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razmotrili pitanje rešavanja konflikta u Donbasu. Prethodni samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. U poslednje vreme, strane na različitim nivoima razgovaraju o perspektivama za saradnju u ovom formatu.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatraju se, između ostalog, na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba.
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
RUSIJA
Rusija čeka reakciju Evrope: Prepiska Lavrova pokazuje da Rusija ne sabotira „normandijski format“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala