- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov poručio Zapadu: Uzalud pokušavate da nametnete svoja pravila ostatku sveta

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Pokušaji Zapada da izmisli svoja pravila, da ih postavi kao standard i nametne čitavoj svetskoj zajednici su uzaludni, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon proširenog kolegijuma Ministarstva spoljnih poslova Rusije kojem je prisustvovao predsednik Vladimir Putin.
Ministar spoljnih poslova Rusije ocenio je da se u odnosima Rusije i Zapada nagomilava veoma konfliktan potencijal, zato što Zapad kategorički odbija da traži balans interesa sa Moskvom.
„Naravno, razgovarali smo sa zapadnim zemljama o našim odnosima u kojima se nagomilava veoma konfliktan potencijal, pre svega zato što Zapad kategorički odbija da posluje na ravnopravnim i obostrano korisnim osnovama. On želi da promoviše isključivo svoje viđenje rešenja određenog problema“, rekao je ministar.
S tim u vezi, dodao je da su uzaludni pokušaji zapadnih zemalja da nametnu svoje viđenje reda ostatku sveta.
„U Ujedinjenim nacijama, gde su svi zastupljeni i gde su svi stavovi za pregovaračkim stolom, uključujući i one koji se ne poklapaju sa zapadnim, mora da postoji dogovor, mora da postoji konsenzus i da se traži balans interesa. Ono što Zapad radi je sledeće: on se okuplja u uskom krugu, uzima pitanje koje je na dnevnom redu UN, ali o njemu raspravlja i formira pravila bez ikakvog spora, bez ikakve rasprave. Kao što znate, istina se ne rađa bez spora, stoga su pokušaji da se ta pravila isfabrikuju među svojima, a da se zatim predstavljaju kao obrazac i nameću svima ostalima, naravno, uzaludni“, objasnio je diplomata.
Lavrov je naglasio da samo sporazumi o kojima su se dogovorile sve zemlje mogu dugo trajati.
„U tome i jeste, verovatno, glavna protivrečnost između međunarodnog prava koje smo svi stvarali na krvavoj pobedi u Drugom svetskom ratu u vidu Povelje UN i pokušaja da se istorija revidira, da se revidiraju rezultati Drugog svetskog rata i da se predstave kao jedini pobednici, oslanjajući se na percepciju onoga kako je Hladni rat završen. To je iluzija i to iluzija koja ne obećava mnogo“, zaključio je šef ruske diplomatije.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
RUSIJA
Lavrov: Zapadu se ne dopada što više ne vidi poslušnike u nama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala