- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapadu se ne dopada što više ne vidi poslušnike u nama

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2021
Pratite nas
Rusija je u proteklih 20 godina stekla nezavisnost i povratila dostojanstvo, iako se to „ne dopada svima“, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Svojevremeno su u nama 1990-ih godina videli poslušnu zemlju koja se otvorila Zapadu u mnogim slučajema bez presedana. Sve to je uzeto kao slabost. I svest da Rusiji ne priliči da zauzima tako potčinjeno, trećerazredno mesto na globalnom novu, nije se javila odmah. Ali u poslednjih 20 godina smo, rekao bih, stekli nezavisnost i vratili dostojanstvo. Bez dostojanstva se ni u običnom životu ništa valjano ne može dobiti, tim pre na međunarodnoj sceni“, izjavio je šef ruske diplomatije.
Ministar je naglasio da je Rusija tokom tih godina takođe stvorila efikasnu vojsku sposobnu da brani interese zemlje, kao i da sprovede duboke ekonomske reforme.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Lavrov: Politika Zapada ─ agresivna i bezizlazna
„Naše zapadne kolege navikle su da upravljaju celim svetom već gotovo 500 godina. I odjednom se pojavio novi trend ustanovljavanja ne unipolarnog, već multipolarnog svetskog poretka, s obzirom rastu i razvijaju se novi centri za ekonomski razvoj, kao i centri finansijske moći. S time dolazi i politički uticaj. Dovoljno je pomenuti naše prave strateške partnere poput Kine i Indije“, rekao je ministar na sastanku sa volgogradskom javnošću i omladinom.
Zapadne kolege pokušavaju da uspore razvoj Rusije, upozorio je Lavrov.
„Traže bilo koji povod kako bi uveli unilateralne nezakonite sankcije. Mnogo pre onoga što se desilo u Ukrajini i pre referenduma usled kojeg su se Krimljani vratili u Rusiju, Zapad je pokušavao da izgradi ograničenja u odnosima sa nama u nadi da će nas usporiti, stoga ne gajimo nikakve iluzije“, objasnio je diplomata.

Oslanjamo se samo na sebe

Kako je rekao šef ruske diplomatije, Moskva je odavno zaključila da, pre svega, mora da se osloni na svoju snagu.
„Mora da se osloni samo na sebe u u svojim strateškim sektorima koji se odnose i na vojno-industrijski kompleks i na strateške oblasti civilnog razvoja ekonomije. Ostaćemo otvoreni za uzajamno korisne kooperacione veze, investicionu sradnju, ali uvek imajući sopstvene resurse, jer su zapadne kolege pokazale nepouzdanost i spremnost da zarad geopolitičkih pobeda... grubo naruše međunarodno pravo“, konstatova je Lavrov.

Zapad ne može da razgovara sa Rusijom sa pozicije zahtevanja od Moskve da „promeni ponašanje“, upozorio je ministar.

„Predstavnici Zapada i NATO-a nam govore da su spremni da normalizuju odnose sa Rusijom, ali da ona najpre mora da promeni svoje ponašanje i uradi to, to i to... Tako ne može da se razgovara sa nama. U principu, tako ni sa kim ne može da se razgovara. Jednostavno je glupo pokušavati da se sa Ruskom Federacijom priča takvim jezikom“, istakao je Lavrov.
Kako kaže, dobra volja Moskve je svima poznata.
„Ako želite da razgovarate pod jednakim uslovima, dobrodošli ste u bilo kom trenutku, naša vrata su otvorena“, zaključio je ruski ministar.
Odnosi Moskve i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Donbasu i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Zapad je više puta optuživao Moskvu za mešanje u unutrašnje zbog čega su joj više puta uvođene sankcije. Moskva je preduzimala kontramere i povela politiku zamene uvoza, a takođe je mnogo puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i subjekat u Minskim sporazumima i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu. U više navrata je negirala sve optužbe za „agresivne akcije“, sajber-napade i mešanje u poslove drugih zemalja, nazivajući ih neosnovanim.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala