- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Migrantska kriza mogla da bude sprečena

© AFP 2023 / LEONID SHCHEGLOVMigranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Migrantska kriza na granicama EU i Belorusije mogla je da bude sprečena, smatra portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Sve ovo je moglo da se reši odavno, da se pronađu zajednički pristupi i da se oni izrade ukoliko ih još nema, i, pre svega, da se to uradi za dobrobit ljudi, istih onih do kojih je Zapadu stalo u teoriji, a čim stvar dođe do realnog života – iz nekog razloga zaboravlja“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, Belorusija je od aprila nudila partnerima iz EU da započnu dijalog kako bi se rešila situacija sa migrantskim tokovima. Tek su sada, zbog kritične situacije, Evropska unija i pojedine zemlje obratile pažnju na ovo, konstatovala je.
Ona se osvrnula i na pojedine optužbe na račun Moskve u pogledu migrantske krize.

Rusija nema nikakve veze sa migrantskom krizom na belorusko-poljskoj granici, naglasila je portparolka. Kako je objasnila, pokušaji da se na Moskvu svali krivica za taj problem potpuno je neosnovana.

Ophođenje Poljske prema migrantima ─ nehumano

Istovremeno, diplomataje istakla da je nehumano to što Poljska koristi specijalna sredstva protiv migranata na granici sa Belorusijom.

„Pored toga što nisu došli iz dobrih životnih uslova, još ih polivaju vodom na hladnoći na koju nisu navikli, a u pitanju su žene i deca. Polivaju ih nekim gasom, prete im oružjem i primenom fizičke sile i tako dalje“, dodala je.

Prema njenim rečima, protiv njih se sprovodi prava kampanja psihičkog maltretiranja. Kao primer navela je korišćenje megafona, zastrašivanje, informativnu kampanju u medijima, koja ne pruža mogućnost direktnog kontaktiranja tih ljudi i zaštite njihovog stava, već „ima za cilj samo jedno – da potvrdi pristupe i zaštiti ispravnost postupanja nadležnih organa, koji prema tim ljudima preduzimaju nehumane mere koje vidimo“.
Istovremeno, nameru Varšave da uključi NATO u rešavanje migrantske krize na granici sa Belorusijom nazvala je provokacijom i opasnom. Takav potez može dovesti do nepotrebne eskalacije, smatra Zaharova.
Ranije je zamenik načelnika odeljenja za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu i ekologiju Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Igor Malik izjavio da su poljske snage bezbednosti na beloruskoj granici u utorak koristile specijalna sredstva koja sadrže otrovne hemikalije protiv migranata koji su pokušali da se probiju do Poljske.
Predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron na sahrani bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
RUSIJA
Putin skrenuo pažnju Makronu: Poljski graničari se brutalno ophode prema migrantima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala