Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vijetnamski radnici u Zrenjaninu preseljeni na drugu lokaciju

CC0 / unsplash / Teška industrija
Teška industrija - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Vijetnamski državljani koji rade na izgradnji fabrike „Linglong“ u Zrenjaninu nakon obavljenog nadzora nadležnih organa preseljeni su iz objekta u kome su bili smešteni na drugu lokaciju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Kako je navedeno u saopštenju ministarstva koje je dostavljeno Tanjugu, radnici iz Vijetnama su preseljeni po rešenju Sektora za vanredne situacije MUP-a.
RTS je prethodno preneo da je više od 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji fabrike guma „Linglong“ u Zrenjaninu danas potpuno obustavilo rad u znak podrške njihovom kolegi koji je dobio otkaz, jer je medijima govorio o izrabljivanju i nehumanim uslovima smeštaja.
Takođe, prema RTS-u, radniku „uzbunjivaču“ poslodavci iz „Linglonga“ nisu hteli da vrate pasoš, a aktivisti nevladinih i humanitarnih organizacija su uspeli, uz pomoć revoltiranih vijetnamskih radnika, da savladaju angažovano privatno obezbeđenje i izvuku radnika iz okruženih baraka i potraže pomoć advokata i policije.
U saopštenju Ministarstva za rad se navodi da je Odsek inspekcije rada Zrenjanin za Srednjebanatski upravni okrug primio u ponedeljak prijavu o potencijalnoj trgovini ljudima u cilju radne eksploatacije vijetnamskih radnika koji rade na izgradnji fabrike guma na gradilištu u Zrenjanin, u kojoj se navodi da oni borave u krajnje neuslovnim stambenim objektima.
Narednog dana održan je sastanak predstavnika Policijske uprave u Zrenjaninu, Odseka inspekcije rada u Zrenjaninu, kao i predstavnika Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.
Na sastanku je rečeno, prema podacima policije, da u Zrenjaninu boravi 402 državljana Vijetnama od kojih 367 imaju vizu D, a njih 35 ima odobren privremeni boravak.
Kako prenose iz ministarstva za rad,prema ovim informacijama, svi imaju zakonit, legalan boravak u Zrenjaninu.
Prema izveštajima inspekcije rada na gradilištu „Linglonga“ u Zrenjaninu od 19. juna 2020. godine do 15. novembra ove godine izvršeno je 18 inspekcijskih nadzora iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu od strane inspektora rada Odseka inspekcije rada Zrenjanin, navodi se u saopštenju.
Najveći broj nadzora, i to pet vanrednih inspekcijskih nadzora izvršeno je kod poslodavca „Linglong internešenel Jurope d.o.o. Zrenjanin“ koji je investitor na gradilištu u radnoj zoni Jugoistok u Zrenjaninu.
Poslodavcu „Linglong“ su nalagane mere iz oblasti radnih odnosa, doneta su dva rešenja sa merama iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, od kojih se jedno rešenje odnosilo na zabranu rada na mestu rada.
Protiv poslodavca „Linglong“ je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
Na gradilištu „Linglonga“ dana 19. oktobra 2020. godine i 1. novembra 2021. godine izvršena su dva nadzora glavnog izvođača radova „Čajna enerdži grup Tijencin elektrik pauer konstrakšen Ogranak Beograd''''.
Takođe, juče je inspektora rada izvršio nadzor na lokaciji gde su kolektivno smešteni radnici iz Vijetnama. Nadzoru je prisustvovao i prevodilac.
Objekti u kojima su smešteni radnici iz Vijetnama, navodi se u saopštenju ministarstva, ne nalaze se na gradilištu fabrike guma „Linglong internešenel Jurop d.o.o. Zrenjanin“, već izvan..
Zatečena lica na toj lokaciji u kojoj su bila smeštena, nisu obavljala rad.
Stručni saradnik Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, inspektor PU Zrenjanin, kao i postupajući inspektor rada su obavili razgovor sa jednim od radnika, državljaninom Vijetnama, koji je zatečen prilikom obilaska njihovog smeštaja.
On je izjavio da je pre dolaska u Srbiju sa poslodavcem zaključio ugovor i da je po tom ugovoru obavljao poslove varioca. Takođe je izjavio da su radnici svojom voljom predali pasoše menadžeru.
Policija je obavestila o uočenim činjenicama prilikom obilaska objekta Sektor za vanredne situacije, čiji su pripadnici izašli na lice mesta i izvršili nadzor.
Iz ministarstva navode da su sa svim učesnicima nadzora dogovoreni dalji koordinisani koraci koji se tiču, pre svega, omogućavanja bezbednosti i sigurnosti radnika koja je procenjena kao prioritet i koja zahteva hitnost postupanja svih relevantnih aktera
Zrenjanin - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Raskinut ugovor s fabrikom vode u Zrenjaninu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala