- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Spektakularna vožnja vrletima: Auto-put Bar-Boljare u 15 minuta /video/

Auto-put Bar-Boljare - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Građevinski radovi na prioritenoj deonici auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa privode se kraju, objavilo je Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore.
Kompletni građevinski radovi na prioritetnoj deonici biće završeni do kraja meseca, dok će nadležne komisije odlučiti kada će biti pušten u saobraćaj, saopštio je ranije ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.
Auto-put će, kako je najavio, biti u funkciji kada komisije za tehnički prijem, odnosno reviziju, procene da li je put u dovoljnoj meri kvalitetno urađen i bezbedan za puštanje u saobraćaj.
On je rekao da će prosečna cena putarine na ovoj deonici biti osam centi po kilometru, ili ukupno od tri do 3,5 evra.
Izgradnja prve deonice auto-puta počela je 2015. i ugovorom je bilo predviđeno da radovi traju četiri godine, odnosno, u maju 2019. godine trebalo je da sve bude završeno. Međutim, prvo su radove usporili nepredviđene okolnosti usled teškog terena a potom i pandemija virusa korona.
Deonicu gradi kineska kompanija "CRBC", najveći podizvođač je podgorički "Bemaks", a sve je finansirala, u iznosu od 810 miliona eura, kreditna linija kineske "Eksim banke".
Vlada je početkom jula objavila informaciju o hedžing aranžmanu sa evropskim i američkim bankama, čime je smanjena kamatna stopa za kredit za kod "Eksim banke", jer je pozajmica bila indeksirana u američkom dolaru, piše RTCG. Iz Ministarstva finansija je ranije objašnjeno da je na taj način ostvarena ušteda od osam miliona evra na godišnjem nivou.
Auto-put kroz Crnu Goru, deonica Smokovac-Mateševo - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
REGION
Stručnjak o crnogorskom “projektu veka”: Objaviti sve informacije o izgradnji auto-puta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala