- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici napravili visoko efikasan lek protiv virusa korona

© Sputnik / Aleksandr Patrin / Uđi u bazu fotografijaRuski lekari
Ruski lekari  - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Stručnjaci sa Instituta za molekularnu biologiju „Engelhart“ Ruske akademije nauka napravili su lek na bazi monoklonskih antitela koji neutrališe virus korona SARS-CoV-2, izjavio je direktor instituta, akademik Aleksandar Makarov na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o razvoju genetskih tehnologija.
Akademik je podsetio da su pre godinu dana naučnici objavili da su napravili jedan od prvih testova za analizu antitela protiv virusa korona koji je pomogao u potrazi za donatorima za transfuziju krvi teško bolesnim pacijentima.
Uz pomoć tog testa, naučnici sa Instituta „Engelhart“ u saradnji sa lekarima Federalne biomedicinske agencije i stručnjacima sa Sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka „napravili lek na bazi monoklonskih antitela koji neutrališe virus korona, uključujući i delta i gama sojeve“, objasnio je Makarov.
„Odabrana je doza antitela koja smanjuje virusno opterećenje za sto hiljada puta, što ne zaostaje za rezultatima upotrebe poznatog američkog leka 'Regeneron'“, saopštio je direktor instituta.
Kako je dodao, visoka efikasnost novog leka dokazana je tokom laboratorijskih ispitivanja, između ostalog i na životinjama.
Laboratorijska ispitivanja - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
RUSIJA
Jedinstveni „Mir 19“: Ruski preparat protiv korone kakvog nema u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala