- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jedinstveni „Mir 19“: Ruski preparat protiv korone kakvog nema u svetu

CC0 / Piksabej / Laboratorijska ispitivanja
Laboratorijska ispitivanja - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
U Rusiji se privodi kraju druga faza kliničkih ispitivanja preparata za prevenciju i lečenje infekcije virusom korona „Mir 19“, izjavio je direktor Instituta za imunologiju Federalne biomedicinske agencije (FMBA) Rusije, imunolog Musa Haitov. On ističe je u pitanju apsolutno jedinstven preparat kakvog nema u svetu.
On je u intervjuu za televiziju „RT“ rekao da je tokom prve dve faze ispitivanja pokazana bezbednost leka.
Stručnjaci smatraju da će „Mir 19“ biti namenjen pacijentima svih uzrasta. S tim u vezi, imunolog naglašava da se sada radi na stvaranju industrijske tehnologije za proizvodnju preparata kako bi nakon registracije bio dostupan što većem broju ruskih građana.

Mehanizam delovanja

Mir 19“ je jedinstveni etiotropni antivirusni lek koji deluje direktno na virus SARS-CoV-2, kaže imunolog. Napravljen je na takav način da njegovu aktivnu komponentu predstavljaju takozvane male ometajuće RNK. On objašnjava da je ta RNK usmerena na određeni očuvani deo genoma virusa SARS-CoV-2, koji nakon interakcije prolazi kroz određene modifikacije i na taj način se efikasno uklanja iz zaražene ćelije.
Glavni ulaz infekcije su gornji disajni putevi, podsetio je Haitov i dodao da se virus razmnožava u epitelu gornjih i donjih disajnih puteva.

„Moramo da suzbijemo njegovo razmnožavanje. Zato je i testirana inhalacija i dokazano je da je to najefikasniji način isporuke supstance i da tako može najefikasnije da primeni svoju antivirusnu aktivnost“, naglasio je imunolog.

Na pitanje zbog čega do sada u svetu nije napravljen efikasan lek protiv kovida 19, ekspert je odgovorio da je rad na takvom preparatu veoma dug proces i da proces može da traje godinama, možda i decenijama.
S tim u vezi, rekao je da su vodeći naučni kolektivi počeli da prave preparate protiv SARS-Cov-2 pre skoro godinu i po dana, kada je i počela pandemija, te da zato danas širom sveta postoji veliki broj preparata u različitim fazama razvoja.

Sa preparatom „Mir 19“ za nešto više od godinu i po dana uspeli smo da pređemo veoma težak put – od ideje o stvaranju samog preparata do druge faze kliničkih ispitivanja, istakao je direktor FMBA.

To je omogućeno zahvaljujući velikom radu našeg tima na Institutu za imunologiju, kao i naših partnera — Sankt Peterburškog instituta za vakcine i serume, dodao je imunolog.
Haitov je tokom intervjua upitan da li je već objavljen članak o efikasnosti „Mira 19“ u međunarodnim recenziranim časopisima, kao i da li planira da objavi još neke materijale o efikasnosti, bezbednosti i poslednjoj fazi ispitivanja. Kako je rekao, u aprilu ove godine FMBA je objavila članak u časopisu „Alerdži“, vodećem svetskom časopisu za kliničku imunologiju.

„U njemu su prvi put u svetu pokazane mogućnost stvaranja antivirusnog preparata protiv SARS-CoV-2 na bazi malih ometajućih RNK. Naravno, po završetku druge faze kliničkih ispitivanja i registracije preparata objavićemo podatke u ozbiljnom međunarodnom naučnom časopisu“, objasnio je lekar.

Bezbedan preparat bez ozbiljnih nuspojava

Prema njegovim rečima, preparat je prošao čitav ciklus pretkliničkih ispitivanja, gde je pokazano da je bezbedan i da pripada klasi niskotoksičnih jedinjenja.
Na osnovu toga dobili smo dozvolu Ministarstva zdravlja za sprovođenje prve faze kliničkih ispitivanja, gde se proverava bezbednost kod zdravih dobrovoljaca, naveo je imunolog.

„Danas sprovodimo drugu fazu kliničkih ispitivanja, gde će bezbednost 'Mira 19' biti potvrđena već kod pacijenata sa virusom korona. S obzirom na mehanizam delovanja leka i rezultate koje smo dobili tokom pretkliničkih studija i u prvoj fazi, ne očekujemo ozbiljne nuspojave. Veoma se nadam da će biti dostupan i za starije pacijente i najmlađu decu“, objasnio je direktor.

Istovremeno, podsetio je da je „Mir 19“ lek, odnosno da nije sposoban da formira imunitet, poput vakcina. S tim u vezi, Haitov kaže da preparat može dovesti do smanjenja virusnog opterećenja kod čoveka koji je zaražen kovidom.

Shodno tome, čovek se oporavlja mnogo brže primenom tog preparata, naglasio je imunolog.

„Druga faza kliničkih ispitivanja leka se sada privodi kraju. Nakon podnošenja izveštaja regulatoru, pokrenućemo postupak registracije. Pre svega, lek će biti dostupan u bolnicama, odnosno za one pacijente kojima je najpotrebniji. Sada se aktivno radi na povećanju, stvaranju industrijske tehnologije, kako bi u budućnosti lek, naravno, bio dostupan svim slojevima stanovništva“, objasnio je.
Istovremeno, direktor FMBA kaže da postoji interesovanje drugih država za primenu tog ruskog preparata. Prema njegovim rečima, između ostalog, i predstavnici farmaceutskih kompanija iz Japana i Južne Koreje slali su pisma tim povodom.
„Planira se izvoz preparata u druge zemlje. Želeli bismo da pomognemo što većem broju ljudi koji potencijalno mogu da dobiju virus korona“, kaže Haitov.
Laboratorija FMBA Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Apsolutno bezbedan i efikasan: Sve što treba da znate o novom ruskom leku protiv korone – „Mir 19“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala