- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lukašenko i Merkelova dogovorili sledeći korak za rešavanje migrantske krize

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMigranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je drugi put ove nedelje razgovarao telefonom sa v. d. nemačkog kancelara Angelom Merkel o migrantskoj krizi. Oboje su došli do zaključka da bi kriza na granici trebalo da se razmotri na nivou Belorusije i EU.

„Razgovor se ticao situacije na granici Belorusije sa zemljama Evropske unije. Nakon detaljnog razgovora o migrantskoj problematici, strane su došle do određenog razumevanja – kako postupati i kretati se dalje u rešavanju aktuelnih pitanja. Složili su se da problem u celini treba da se iznese na nivou Belorusije i EU“, prenosi agencija BelTa.

S tim u vezi, dogovoreno je da će nadležni zvaničnici ovlašćeni sa obe strane, odmah stupiti u pregovore u cilju rešavanja postojećih problema.
„Merkelova je ukazala da je neophodno obezbediti humanitarnu pomoć migrantima i mogućnost njihovog vraćanja kući uz podršku kancelarije Visokog komesarijata UN za pitanja izbeglica, Međunarodne organizacije za migracije, kao i saradnju sa Evropskom komisijom“, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.
Istovremeno, portparolka beloruskog lidera Natalija Ejsmont saopštila je da Lukašenko u razgovoru sa Merkelovom nije razgovarao o sankcijama i „priznanju“. To bi za njega bilo ispod časti, objasnila je portparolka.
Ona je imala u vidu reči ministarke spoljnih poslova Estonije Eve Marije Lijmets koja je nešto ranije izjavila da je Lukašenko navodno obećao Evropskoj uniji da će okončati migrantsku krizu u zamenu za njegovo zvanično priznanje kao predsednika Belorusije i ukidanje sankcija.
„Predsedniku bi bilo ispod časti da pokreće takva pitanja tokom razgovora ili da iznosi slične uslove. Nije bilo ni reči o sankcijama, a kamoli o nekom 'priznanju' tokom razgovora, tim pre jer za belorusko društvo, koje je izabralo Lukašenka za predsednika države, takvo pitanje ne postoji“, istakla je.
Prema njenim rečima, takvi navodi estonske strane znače da oni u principu ne znaju ništa o procesu koji se sada vodi za rešavanje izbegličkog problema, kao i da bi estonska ministarka trebalo da ima u vidu da se transkripti tih razgovora čuvaju i u Belorusiji i u Nemačkoj.
Neka se obrate svojim partnerima u Evropskoj uniji, gde možda mogu da im pruže pouzdane informacije, dodala je portparolka.
Kako se navodi, Lukašenko i Merkelova su se dogovorili da nastave da održavaju kontakte.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala