Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Koncert „Sankt Peterburg Beogradu“ u Narodnom pozorištu

© Foto : Administracija Sankt PeterburgaKoncert "Sankt Peterburg u Beogradu" na sceni Narodnog pozorišta
Koncert Sankt Peterburg u Beogradu na sceni Narodnog pozorišta - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Svečani koncert „Sankt-Peterburg Beogradu“ održan je večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u izvođenju narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela, Edvarda Hila mlađeg i ansambla „Ese-kvintet“.
Koncert je realizovan povodom Sporazuma o saradnji grada Beograda i Vlade Sankt-Peterburga koji su 11. septembra u ovom gradu potpisali gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i gubernator Sankt-Peterburga Aleksandar Beglov.
„Ruska umetnost i kultura prepoznatljivi su širom sveta, a mi u Srbiji smo oduvek veliki deo formalnog obrazovanja posvećivali ruskim književnicima, pesnicima i ostalim umetnicima, koji su značajno doprineli daljem razvoju svetske kulture“, rekao je Radojičić.
Dodao je da je danas nezaobilazno setiti se velikana poput Dostojevskog, koji je bio pisac, filozof i psiholog, a čijih se 200 godina od rođenja obeležava ovih dana.
„Mogu reći u ime svih Beograđana da smo ponosni što večeras imamo priliku da slušamo sjajne ruske umetnike koji u Beograd donose duh divnog Sankt-Peterburga“, rekao je Radojičić.
Kazao je i da je kulturni život od velikog značaja za Beograd, a da će Sporazum koji je potpisan u septembru doprineti da saradnja u oblasti kulture bude intenzivnija, na korist obeju strana.
Gubernator Beglov, koji boravi u poseti Beogradu, rekao je da je razmišljao kakav poklon može dati Beogradu i došao do zaključka da je najbolji poklon duhovne prirode, te su pozvali ruske umetnike da večeras izvedu srpske i ruske pesme.
„Nalazimo se u jednom od najlepših srpskih pozorišta... Ovde su nastupali istaknuti srpski i ruski umetnici i raduje me što danas predstavnici ruske i srpske kulture nastavljaju da neguju tradicije naših predaka i jačaju naše duhovno zajedništvo i viševekovno prijateljstvo“, naveo je Beglov.
Po njegovim rečima, uspostavljena saradnja predviđena je za sve oblasti - kulturu, sport, a naročito za saradnju mladih.
Beglov je naveo i da ove godine ceo pravoslavni svet obeležava godišnjicu rođenja Aleksandra Nevskog i veoma je zahvalan Radojičiću na inicijativi da se njemu podignu dve biste - jedna u Beogradu, a druga u Sankt-Peterburgu.
Koncertu su prisustvovali i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić i gradski urbanista Marko Stojčić.
Program ovog devedesetominutnog koncerta činili su „Ples sa sabljama“ Arama Hačaturjana, „Večernja pesma“ Solovjov-Sedoja, „Svetli mesec“ Jurija Kramara, srpska melodija „Mesečina“, „Smuglijanka“ Novikova i Švedova, „Lenjingradske večeri“ Matusovskija i Solovjov-Sedoja, „Pesma o prijatelju“ Petrova i Poženana, kao i mnoga druga dela ruskog repertoara.
Događaj je realizovala Vlada Sankt-Peterburga uz podršku Skupštine grada Beograda, preneo je Tanjug.
Zoran Radojičić i Alekndar Beglov polažu cveće na grob patrijarha Irineja - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
SRBIJA
Delegacija Sankt Peterburga položila vence na grob patrijarha Irineja i sastala se sa Dačićem
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
SRBIJA
„Sankt Peterburg je uvek tu za vas“: Poruka ruskog gubernatora koji je stigao u Beograd /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala