- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska političarka: Ako ostanemo u krevetu umesto da glasamo, predsednika će nam izabrati Turska

CC0 / Pixabay / Zastava Bugarske
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Liderka vanparlamentarne koalicije Maja Manolova apelovala je na bugarske glasače da obavezno izađu na drugi krug predsedničkih izbora. Kako kaže, ne sme da se dozvoli da etnički Bugari koji žive u Turskoj imaju odlučujuću ulogu u rezultatima izbora.
Prema njenim rečima, iako je velika razlika u broju glasova između aktuelnog predsednika Rumena Radeva i njegovog oponenta, rektora Univerziteta u Sofiji Anastasa Gerdžikova, još uvek ništa nije rešeno.

„Hajde da svi odemo u nedelju na glasanje, da ne ostanemo u krevetu, jer se sada stvara tim Gerdžikova. Moj apel je sledeći: 'Nećemo valjda dozvoliti da šefa bugarske države izabere druga zemlja? Nećemo valjda dozvoliti Turskoj da odluči kakav će biti naš izbor na predsedničkim izborima? Ili svi možemo da izađemo i podržimo dostojnog bugarskog generala, gospodina Rumena Radeva?“, izjavila je Manolova za televiziju „bTV“.

Kako je navela, proturska partija „Pokret za prava i slobode“ (DPS) je uvek održavala dobre odnose sa bivšim premijerom Bojkom Borisovom koji, sa svoje strane, na predsedničkim izborima podržava upravo oponenta Radeva. S tim u vezi, političarka smatra da bi DPS mogao da podstakne svoje pristalice, uključujući i u Turskoj, da glasaju upravo za Gerdžikova.
Ona je podsetila da je DPS, koji je zauzeo treće mesto na parlamentarnim izborima, veliki broj glasova dobio upravo u Turskoj.
Prema podacima Centralne izborne komisije, u Turskoj je za DPS glasalo više od 85 hiljada ljudi, što je više od 96 odsto od broja upisanih birača.
Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
REGION
Bugarska: Radev ubedljivo vodi za predsednika, pata karta za parlament
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala