- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska: Radev ubedljivo vodi za predsednika, pata karta za parlament

© AP Photo / Francois MoriRumen Radev
Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Na predsedničkim izborima u Bugarskoj ubedljivo vodi aktuelni predsednik Rumen Radev, dok na parlamentarnim vodi nova stranka - Nastavićemo promene.
Na predsedničkim izborima u Bugarskoj, nakon prebrojanih 75,69 odsto biračkih listića, vodi aktuelni predsednik Rumen Radev sa 49,4 odsto glasova. Na drugom mestu se nalazi rektor Sofijskog univerziteta Anastas Gerdžikov sa 22,41 odsto. Radevu je potrebno još samo 0,6 odsto glasova da bi proglasio pobedu već u prvom krugu.
Što se tiče parlamentarnih izbora, koji su takođe održani juče, uprkos ranijim anketama, vodi nova stranka Nastavićemo promene sa 25.34 odsto, na drugom mestu je koalicija GERB-SDS sa 22,43 odsto, dok je treća proturska DPS sa 13,68 odsto glasova. Bugarska socijalistička partija je četvrta sa 10,35 odsto, a Postoji takav narod je peta sa 9,74 odsto. Cenzus od 4 odsto su prešle još i koalicija Demokratska Bugarska (5,92 odsto) i partija Preporod (4,97 odsto).
Dok su rezultati predsedničkih izbora očekivani, na parlamentarnim je bilo nekoliko iznenađenja. Prema nekim anketama, bivša vladajuća partija GERB, Bojka Borisova, trebala je da osvoji najviše glasova, dok je pobednik prošlih izbora "Ima takav narod", voditelja Slave Trifonova, pao sada ispod 10 odsto.
Partija Nastavljamo promene, ministara finansija i ekonomije u tehničkoj vladi Kirila Petkova i Vasil Vasileva, tek u septembru je saopštila da izlazi na izbore. Ona se pozicionira kao levica.
Petkov je već saopštio da namerava da razgovara o formiranju koalicije sa koalicijom Demokratska Bugarske. Dijalog će voditi sa svima, osim sa GERB-om i proturskom strankom.
U svakom slučaju, pobednicima izbora će biti veoma teško da formiraju većinu u parlamentu za koju će im biti potrebno više od 120 poslanika.
U Bugarskoj od aprila vlada politička neizvesnost, kada su izbori okončali decenijsku vladavinu premijera Bojka Borisova (62) i njegove stranke desnog centra GERB posle masovnih prošlogodišnjih protesta protiv korupcije, navodi Rojters.
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
REGION
Ankete: Na izborima u Bugarskoj vodi grupa Nastavljamo promene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala