- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Kijev usvaja zakone koji protivreče Minskim sporazumima, a sada optužuje Moskvu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova osvrnula se na saopštenje Kijeva o ukazu predsednika Rusije Vladimira Putina o Donbasu, istakavši da je Kijev taj koji je usvajao zakone koji su u suprotnosti sa Minskim sporazumima za rešavanje sukoba u regionu.

„U laži su kratke noge. Kijevski režim je taj koji je usvajao zakone koji su u suprotnosti sa Minskim sporazumima, više puta je doveo u pitanje relevantnost (Minskog) paketa mera, a takođe nije ispunio ništa od onoga što je bio dužan da ispuni kako u skladu sa samim dokumentom, tako i u skladu sa odlukama koje su donošene kasnije u okviru 'normandijskog formata'“, podsetila je Zaharova.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ranije ukaz o pružanju humanitarne podrške stanovništvu samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike. Prema ukazu, u Rusiji se priznaju sertifikati o poreklu robe izdati u DNR i LNR i dozvoljava se da budu u rangu sa ruskom robom u državnim nabavkama. Dokument takođe ukida izvozne i uvozne kvote za robu koja se premešta iz Rusije u DNR i LNR i iz njih.
Nakon toga je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio da ukaz ruskog predsednika protivreči Minskim sporazumima. Kako kaže, očekuje od Francuske i Nemačke osudu tog dokumenta.
Podsetimo, u glavnom gradu Belorusije u februaru 2015. godine potpisan je dokument pod nazivom „Paket mera za realizaciju Minskih sporazuma“, koji se češće naziva „Minski sporazumi“ ili „Minsk 2“, za razliku od Minskog protokola i Minskog memoranduma, potpisanih u septembru 2014. godine. Sporazum Minsk 2 trebalo bi da doprinese prekidu borbenih dejstava između Ukrajine i nepriznatih republika stvorenih na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti i da postavi temelje za mirno političko rešavanje sukoba.
Granični prelaz u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
RUSIJA
Donbas zahvalan Putinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala