- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata o „nadrealnoj“ situaciji na belorusko-poljskoj granici: Nije na čast Poljskoj i EU

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMigranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Situacija na granici Belorusije i Poljske na kojoj su koncentrisani migranti sa Bliskog istoka poprima crte nadrealizma, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov. Kako kaže, dešavanja na granici nisu na čast ni Poljskoj, ni EU.
„Sve bi to izgledalo kao elementi naučne fantastike, da nisu u pitanju stvarni ljudi koji pate, a neki čak i ginu tamo. Ono što se dešava na granici nije na čast ni Poljskoj, ni Evropskoj uniji, ni svima koji su uključeni u taj lanac događaja“, rekao je on za televiziju „Rusija 24“.
Čižov smatra da je migrantska kriza koja je okupila zemlje EU oko Poljske trebalo da zaustavi problem sa izbeglicama. Međutim, to nije desilo, naveo je ruski diplomata.
„Čini se da je ova kriza na granici, koja je iz nužde okupila Evropsku uniju oko Varšave, trebalo nekako da zaustavi i minimizira tu situaciju, ali, nažalost, očigledno osećaj mere u Poljskoj nije svojstven svima“, istakao je stalni predstavnik Rusije pri EU.

O „Severnom toku 2“

Istovremeno, Čižov se osvrnuo na situaciju sa „Severnim tokom 2“, rekavši da Moskva nije čula političke izjave Berlina u pogledu suspendovanja sertifikacije gasovoda.
„Što se tiče zvaničnog stava pre svega Nemačke, koja je recipijent projekta 'Severni tok 2', za sada nismo čuli nikakve političke izjave u vezi sa tim“, kaže on.
S tim u vezi, rekao je da ne vidi vezu između suspendovanja sertifikacije gasovoda i migrantske krize.
„Mislim da te veze nema, ne bih donosio tako ishitrene zaključke. Radi se, pre svega, o sertifikaciji, a zatim ne o zamrzavanju, već o obustavi. Iskreno rečeno, treba shvatiti sa čime je to povezano pre izvlačenja zaključaka“, objasnio je diplomata.
Nemački regulator (Federalna mrežna agencija) ranije je saopštio da obustavlja sertifikaciju „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatera gasovoda „Severni tok 2“. Regulator je objasnio da će proces sertifikacije biti nastavljen kada operater sa sedištem u švajcarskom gradu Cug preda osnovni kapital, vezan za gasovod, nemačkoj „ćerki“.
Migranti okruženi poljskim vojnicima na granici Poljske i Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
RUSIJA
„Ponašanje Poljske neprihvatljivo“: Rusija spremna da pomogne u rešavanju migrantske krize
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala