- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ponašanje Poljske neprihvatljivo“: Rusija spremna da pomogne u rešavanju migrantske krize

© AP Photo / Czarek SokolowskiMigranti okruženi poljskim vojnicima na granici Poljske i Belorusije
Migranti okruženi poljskim vojnicima na granici Poljske i Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je da je Rusija spremna da pomogne u rešavanju migrantske krize na granici Belorusije i zemalja EU. Istovremeno, beloruska agencija prenosi da su predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i ruski lider Vladimir Putin razgovarali telefonom o situaciji na zapadnoj granici Savezne Države.
„Mi, kao što znate, činimo sve kako bi pomogli da se reši ta kriza. Predsednika Vladimira Putina kontaktirali su predstavnici niza zemalja EU, uključujući Nemačku i Francusku. Juče je održan telefonski razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Upućena nam je molba da pružimo pomoć i mi smo spremni da to učinimo“, rekao je Lavrov.
Međutim, kako je istakao, glavna stvar u rešavanju krize je uspostavljanje direktnog dijaloga između EU i rukovodstva Belorusije. Lavrov je dodao da je „dobro što je održan telefonski razgovor“ između Lukašenka i Merkelove.

Postupci poljske strane - neprihvatljivi

Šef ruske diplomatije takođe je istakao da su postupci poljskih graničara prema migrantima na granici neprihvatljivi.
„Apsolutno je neprihvatljivo ponašanje poljske strane. Mislim da i suzavac i vodeni topovi hici iznad glava migranata u pravcu države Belorusije – sve to odražava želju da sakriju svoje postupke. Nemoguće je da ne shvataju da krše sve norme međunarodnog humanitarnog prava i drugih sporazuma svetske zajednice. Naravno, oni to sve razumeju“, ocenio je Lavrov.
Međutim, ruski ministar se nada da će „na poljskoj strani granice prevladati zdrav razum“.
Takođe je podsetio da je za vreme mediteranskog i balkanskog migrantskog talasa EU pokušavala da reši pitanje kolegijalno.
„U ovom slučaju, kao prvo, Poljska čini nedela, a rukovodstvo u Briselu primenjuje toliko otvorene, ogoljene dvostruke standarde da je nemoguće da ne shvata da samo sebe dovodi u veoma neprijatan položaj“, ocenio je ruski ministar.
Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Litvanije Gitanasa Nausede koji je rekao da migranti stižu u Belorusiju preko Moskve, Lavrov je rekao da „uz sve dužno poštovanje prema predsednicima suverenih država ne želi da komentariše te lažne izjave koje se ne daju prvi put i ne samo ovim povodom, a pritom se ne navodi nijedna činjenica“.

Razgovor Putina i Lukašenka

Kako prenosi agencija „Belta“, predsednici su pre svega razgovarali o situaciji na belorusko-poljskoj granici i o zajedničkim akcijama usmerenim na zaštitu granica Savezne države. Takođe se navodi da je Lukašenko obavestio Putina o telefonskom razgovoru sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel koji je održan juče.
Još jedna tema razgovora bila je situacija u Ukrajini i neplanirane vojne vežbe Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država kod granice Rusije i u Crnom moru. Predsednik Rusije je obavestio svog beloruskog kolegu o situaciji u Crnom moru.
Migranti na granici Belorusije i Poljske - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
SVET
Belorusko-poljska granica: Dimne bombe, suzavac i vodeni topovi - migranti prave „oružje“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala