- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nova strategija naftnog giganta: Posle 100 godina menja ime

© Sputnik / Natalija Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaNaftna kompanija Šel
Naftna kompanija Šel - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Naftni gigant, nakon dobijanja novog većinskog akcionara, sada menja strategiju i to posle skoro 100 godina. Naime, pod pritiskom deoničara kompanija „Rojal Dač Šel“ (Royal Dutch Shell) seli se iz Holandije i menja ime.
Kompanija će se ubuduće zvati samo „Šel“, brišući „Rojal Dač“ kako se zove od 1907. godine, jer će poresko sedište preseliti iz Amsterdama u London, gde je i zvanično sedište kompanije.
Predlog uprave o jednostavnijoj deoničkoj strukturi znači da će biti stvoren veći „bazen“ redovnih deonica koje kompanija može da otkupi i tako poveća povraćaj dobiti deoničarima, uz dividendu.
Deonice će i dalje biti uvrštene na berzama u Amsterdamu, Londonu i Njujorku.
Predlog je usledio nekoliko nedelja nakon što je američki hedž fond „Third Point“ objavio kupovinu većeg udela u „Šelu“ vrednog 750 miliona dolara. „Third Point“ traži da se „Šel“ podeli u nekoliko kompanija koje bi privukle investitore, a koji zbog ekoloških razloga i zabrinutosti klimatskim promenama napuštaju ulaganja u slične kompanije.
Ipak, uprava je stava da poslovanja kojima se „Šel“ bavi bolje funkcionišu zajedno nego odvojeno, piše portal „Poslovni dnevnik“,
„Šelov“ predlog o odlasku iz Holandije nije najbolje primila tamošnja vlada. Ministar privrede Stef Blok izjavio je da je „Šel“ u nedelju obavestio kabinet o svojim namerama i da je vlada bila, kako je naveo, neugodno iznenađena vešću o selidbi sedišta u Britaniju.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala