- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Ispitivanja protivsatelitskog sistema nisu usmerena ni protiv koga

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Ispitivanja u kojima je pogođen nefunkcionalni ruski svemirski satelit „Celina D“, nije bio usmeren ni protiv koga i sproveden je u skladu sa međunarodnim pravom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Ovaj događaj je sproveden u strogom skladu sa međunarodnim pravom, uključujući i Ugovor o svemiru iz 1967. godine, i nije bio usmeren ni protiv koga. S obzirom na vreme testiranja i parametre orbite, fragmenti koji su nastali tokom njega nisu predstavljali pretnju i ne ometaju rad orbitalnih stanica, svemirskih letelica i svemirskih aktivnosti. Ovi fragmenti su uključeni u glavni katalog ruskog sistema kontrole svemira i odmah su počeli da se prate dok ne prestanu da postoje“, navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva.
„Navedena dejstva sprovedena su u okviru planiranih aktivnosti Ministarstva odbrane Rusije na obezbeđivanju odbrambene sposobnosti, a u cilju sprečavanja iznenadne štete po bezbednost zemlje u svemiru i na Zemlji od strane postojećih i perspektivnih kosmičkih sredstava drugih država“, naglasila je Zaharova.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je 15. novembra Rusija uspešno sprovela ispitivanja tokom kojih je pogođena neispravna ruska letelica „Celina D“. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da fragmenti starog satelita koji su nastali tokom testiranja protivsatelitskog sistema ne predstavljaju nikakvu pretnju za svemirske aktivnosti. Šojgu je potvrdio da je Rusija uspešno ispitala protivsatelitski sistem.
U ponedeljak je svemirski otpad nekoliko puta proleteo pored Međunarodne svemirske stanice u intervalima od sat i po. Kosmonauti i astronauti su se sakrili u svemirske brodove „Sojuz MS-19“ i „Kru dragon“ koji su ukotvljenima na stanicu. Američki državni sekretar Entoni Blinken posle toga je izjavio da se oblak od 1.500 krhotina navodno pojavio zbog testiranja ruskog protivsatelitskog sistema. Američka svemirska komanda saopštila je da je testirana protivsatelitska raketa pravog uspona koja je pogodila satelit „Kosmos 1408“.
Testiranje nove rakete ruskog sistema PRO u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
RUSIJA
Ruska vojska: Pogodili smo sovjetski satelit u svemiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala