- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Pogodili smo sovjetski satelit u svemiru

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje nove rakete ruskog sistema PRO u Kazahstanu
Testiranje nove rakete ruskog sistema PRO u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije smatra licemernim tvrdnje američkog Stejt departmenta i Pentagona koji pokušavaju da optuže Rusiju da stvara pretnju za Međunarodnu svemirsku stanicu.
U saopštenju se navodi:
Ruska vojska je juče uspešno izvela testiranje, usled čega je neispravna ruska svemirska letelica „Celina-D”, koja je bila u orbiti od 1982. godine - uništena.
Sjedinjene Države pouzdano znaju da fragmenti nastali uništenjem satelita nisu i neće predstavljati pretnju za orbitalne stanice, letelice i svemirske aktivnosti.
Ranije su slična testiranja u svemiru već izveli SAD, Kina i Indija.
Smatramo licemernim izjave Stejt departmenta i Pentagona, koji su pokušali da optuže Rusiju da stvara „rizike“ za kosmonaute MKS-a i pozvali na razvoj univerzalnih normi za istraživanje svemira.
Dugi niz godina Rusija poziva SAD i druge sile da potpišu sporazum o sprečavanju postavljanja oružja u svemir, ali SAD i njihovi saveznici to blokiraju.
Istovremeno, 2020. godine, SAD su stvorile Svemirsku komandu i usvojile svemirsku strategiju, gde je jedan od glavnih ciljeva stvaranje sveobuhvatne vojne prednosti u svemiru, Pentagon se aktivno razvija i bez obaveštenja testira najnovije udarno-borbeno oružje u orbiti.
▪ Akcije Sjedinjenih Država se ocenjuju kao pretnja, zbog čega Ministarstvo odbrane Rusije vrši planirane aktivnosti na jačanju odbrambenih sposobnosti, isključujući mogućnost iznenadnog narušavanja bezbednosti zemlje u svemirskom sektoru i na terenu postojećim i perspektivnim inostranim svemirskim sredstvima.
Ranije je Stejt department saopštio da je Rusija juče testirala protivsatelitsku raketu, uništivši stari sovjetski satelit koji je van upotrebe.
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Vašington: Rusija testirala protivsatelitsku raketu - odgovorićemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala