- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov optužio Ameriku za trku u naoružanju u svemiru i testiranje orbitalnog oružja

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Amerika aktivno razvija trku u naoružanju u svemiru, Pentagon testira orbitalno udarno naoružanje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Šef ruske diplomatije podseća da Amerika poziva Rusiju da „razradi univerzalne norme za istraživanje svemira“, ali istovremeno iz nekog razloga dugi niz godina ignoriše inicijativu Rusije i Kine o pripremi sporazuma o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru.

„Istovremeno, same Sjedinjene Američke Države najaktivnije razvijaju tu trku u naoružanju. Prošle godine su formirali svemirsku komandu, usvojili svemirsku strategiju, a jedan od njenih glavnih ciljeva je formulisan kao stvaranje sveobuhvatne vojne prednosti u svemiru. U cilju realizacije te strategije Pentagon bez ikakvog obaveštavanja bilo koga u orbiti testira udarno-borbeno oružje, uključujući lansiranje sredstava PRO u orbitu“, upozorio je Lavrov.

Ministar je podsetio da je tu situaciju više puta komentarisao ruski predsednik Vladimir Putin, ističući da će „u sferi bezbednosti kada iznad neke zemlje konstantno bude udarno naoružanje“.
Ranije je Stejt department saopštio da je Rusija juče testirala protivsatelitsku raketu, uništivši stari sovjetski satelit koji je van upotrebe. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da je testiranje dovelo do pojave svemirskog otpada koji je ugrozio posadu Međunarodne svemirske stanice. Amerika ističe da ih Rusija nije upozorila na testiranje. Ministarstvo odbrane Rusije smatra licemernim ove tvrdnje.
Testiranje nove rakete ruskog sistema PRO u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
RUSIJA
Ruska vojska: Pogodili smo sovjetski satelit u svemiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala