- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski „Naftogas“ će učestvovati u sertifikaciji „Nord strima 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografija Zastava sa logom kompanije "Nord strim 2" koja vodi izgradnju gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
 Zastava sa logom kompanije Nord strim 2 koja vodi izgradnju gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Kompanija „Naftogas Ukrajina“ će učestvovati u proceduri sertifikacije operatora gasovoda „Severni tok 2“ (kompanija „Nord strim AG“), saopštio je direktor ukrajinske gasne kompanije Jurij Vitrenko.
„Naftogas će učestvovati u proceduri sertifikacije operatora ‘Severnog toka 2’! Ovu odluku doneo je nemački regulator ‘BNetzA’“, napisao je Vitrenko na svom Fejsbuku.
Vitrenko je u oktobru izjavio da se „Naftogas Ukrajine“ prijavio za učešće u procesu sertifikacije operatora gasovoda „Severni tok 2“.
Direktor „Operatora gasno-transportnog sitema Ukrajine“ Sergej Makogon saopštio je nakon toga da će i ova kompanija učestvovati u proceduri sertifikacije ruskog gasovoda.
Nemački regulator potvrdio je kasnije da će ukrajinske kompanije „Naftogas“ i „Operator gasno-transportnog sistema“ moći da učestvuju u sertifikaciji operatora gasovoda „Severni tok 2“, ali da neće imati pravo veta.
Podsetimo, u toku je proces sertifikacije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatera gasovoda.
Proces se odvija u dve faze: prvo nemački regulator pravi nacrt odluke a potom ga procenjuje Evropska komisija. Čitav proces bi mogao da traje nekoliko meseci. Berlin je od Moskve već dobio čitavu dokumentaciju.
Nemačka Federalna mrežna agencija je već izdala dozvolu poljskoj kompaniji PGNiG za učešće u sertifikaciji.
Varšava takođe želi da isprati da operater odgovara zahtevima Trećeg energetskog paketa EU, kojima se podrazumevaju kompanije koje se bave proizvodnjom i transportom gasa.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, čim nemački regulator završi ovu proceduru, „Gasprom“ će moći da poveća isporuke u Evropu.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
SVET
Ukrajinski gasni operater podneo zahtev za učešće u sertifikaciji „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala