- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajinski gasni operater podneo zahtev za učešće u sertifikaciji „Severnog toka 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Kompanija „Operater GTS Ukrajine“ (OGTSU) podnela je nemačkom energetskom regulatoru zahtev za učešće u procesu sertifikacije operatera „Severnog toka 2“, kompanije „Nord strim 2 AG“, izjavio je direktor kompanije Sergej Makagon.

„Mi kontinuirano nastavljamo suprotstavljanje geopolitičkom projektu ‘Severni tok 2’ koji ugrožava nacionalnu bezbednost Ukrajine, krši prava i komercijalne interese direktno OGTSU, ruši evropsku energetsku arhitekturu , protivreči principima energetske solidarnosti EU i ugrožava bezbednost isporuka gasa u Evropu“, napisao je Makagon na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, puštanje gasovoda u rad će pojačati dominantu poziciju „Gasproma“ i neće doprineti diversifikaciji maršruta isporuka gasa.
„Oba ‘Severna toka’ predstavljaju prekomerne kapacitete čiji je cilj da se istisne sa energetskog tržišta ukrajinski GTS kao alternativni put isporuka gasa u Evropu i da se glavni deo tranzita obavlja uskim koridorom preko Baltičkog mora“, smatra on.
Prethodno je i kompanija „Naftogas Ukrajina“ takođe podnela zahtev za učešće u sertifikaciji operatera „Severnog toka 2“.
Podsetimo, u toku je proces sertifikacije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatera gasovoda.
Proces se odvija u dve faze: prvo nemački regulator pravi nacrt odluke a potom ga procenjuje Evropska komisija. Čitav proces bi mogao da traje nekoliko meseci. Berlin je od Moskve već dobio čitavu dokumentaciju.
Nemačka Federalna mrežna agencija je već izdala dozvolu poljskoj kompaniji PGNiG za učešće u sertifikaciji.
Varšava takođe želi da isprati da operater odgovara zahtevima Trećeg energetskog paketa EU, kojima se podrazumevaju kompanije koje se bave proizvodnjom i transportom gasa.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
RUSIJA
Kijev želi da učestvuje u sertifikaciji operatera „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala