- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Turska partija u Bugarskoj primenila „nuklearno oružje“ i povratila treće mesto

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Proturska partija DPS osvojila je treće mesto na parlamentarnim izborima u Bugarskoj sa 13,69 odsto glasova.
Na prvom mestu se našla stranka „Nastavićemo promene“ sa 25,34 odsto glasova, dok je na drugom GERB bivšeg premijera Bojka Borisova sa 22,43 odsto glasova.
Izbori, održani 14. novembra, treći su ove godine. Na redovnim izborima 4. aprila DPS je osvojila 10,51 odsto glasova i našla se na četvrtom mestu po broju mandata, na ponovljenim izborima 11. jula je pala na peto mesto sa 10,71 odsto glasova.
Prema rečima sociologa Pirvana Simeonova, izvršnog direktora agencije za istraživanje javnog mnjenja „Galup internešnal“, rezultat DPS ipak ne treba smatrati izuzetnim, jer je ovog puta mali broj birača izašao na glasanje.
On je istakao da se stranka našla na trećem mestu zahvaljujući učešću njenog predsednika Mustafe Karadaja na predsedničkim izborima, koji su takođe održani juče.
Karadaji, nakon prebrojanih 75,59 odsto glasova, nalazi se na trećem mestu sa 12,37 odsto. Na prvom mestu je trenutni predsednik Rumen Radev sa 49,4 odsto, a na drugom rektor Sofijskog univerziteta Anastas Gerdžikov sa 22,41 odsto glasova. Potrebno je istaći da je DPS prvi put kandidovala svog predstavnika na predsedničkim izborima.

„DPS je upotrebila sve snage kako bi postigla ozbiljan rezultat. Oni su primenili ‘nuklearno naoružanje’ - imali su svog predsedničkog kandidata. Jasno je da su naučili lekciju sa prethodnih izbora kada su imali relativno slab rezultat“, izjavio je Pirvanov televiziji BNR.

Poznato je da je iz susedne Turske došlo 80.359 glasača i više od 96 odsto je glasalo za DPS.
Prema Karadaju, kada je reč o formiranju buduće vlade, njegova partija je spremna da vodi dijalog sa svakom parlamentarnom grupom. Interesantno je da su i na prethodnim izborima i sada GERB i DPS, bez obzira na dobre rezultate na izborima, bile ignorisane od kolega iz drugih partija.
Takozvane partije protesta, koje su se zalagale za ostavku vlade Borisova, kao i Bugarska socijalistička partija, kategorički su bile protiv pregovora sa partijama GERB i DPS, međutim, bez njihove podrške nisu mogli da formiraju vladu.
Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
REGION
Bugarska: Radev ubedljivo vodi za predsednika, pata karta za parlament
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala