- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Trikovi koji produžavaju svežinu hrani

© Fotolia / StokketeHrana u frižideru
Hrana u frižideru - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Verovatno je malo onih koji se nisu našli u situaciji da višak hrane moraju baciti jer je čuvanje nekih namirnica gotovo nemoguće ili komplikovano. Ipak, postoje neki trikovi koji će pojednostaviti produženje roka upotrebe pojedine hrane.
Na primer, višak začina možete sačuvati i na način da ga iseckate, stavite u teglu i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.
Takođe, svetlost, kiseonik, toplota i vlažnost su faktori koji dovode do kvarenja namirnica. Ako se pravilno skladište, namirnice će duže ostati ukusne, sveže i bogate hranjivim sastojcima.

Sveži sir i pavlaka

Sveži sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati tako da ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopačke i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.

Brašno, palenta i zobene pahuljice

Želite li sačuvati brašno od malih insekata koji vole boraviti u njemu – posegnite za ljutom žvakaćom gumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u vrećicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, zobenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći insekti.

Bobičasto voće

Bobice, poput borovnica, duže će vam biti sveže ako ih nakon kupovine isperete posebnom mešavinom – u šoljicu stavite dve kašike sirćeta, isperite ih i odložite.

Hleb

Želite li da hleb duže ostane svež i mekan, i ne ubuđa se, u vrećicu ubacite štap celera.

Jabuka

Ukoliko ste narezali jabuku na komade i shvatili da ih nećete pojesti, stavite ih zajedno jedan uz drugi u krug, pa učvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.

Suvo voće

Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.

Banana

Zamotajte koren banana, koji ih drži na okupu, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače a da ne počnu trunuti. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.
 Hrana na trpezi - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2020
Koje namirnice su opasne posle isteka roka trajanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala