Koje namirnice su opasne posle isteka roka trajanja

© Foto : Piksabej Hrana na trpezi
 Hrana na trpezi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izgled i miris nekada mogu da zavaraju, pa baš zato treba pažljivo čitati šta piše na proizvodu. Od sireva do mesa, najbolje je rešiti se namirnica kojima je istekao rok trajanja.

Sveži sir

Tvrdi sirevi poput gaude ili ementalera mogu duže da traju u frižideru jer će se na njima teže stvoriti buđ i množiti bakterije. Jednom kada se otvore, i takvi sirevi mogu da traju do tri nedelje, prema riječima Akademije za nutricionizam. Ako se na njima pojavi buđ, nju možete odstraniti i pojesti ostatak sira – ako baš morate. Kada je reč o svežim sirevima, morate znati da su oni nešto podložniji nakupljanju bakterija i trebalo ih baciti čim primetite da se kvare ili kad im istekne rok trajanja. Opšte je pravilo da će se najsvežiji sir i prvi pokvariti, pa možete računati da su jestivi sedmicu ili dve.

Salata od krompira

Salata od tune, jaja ili krompira su odličan dom za razvoj bakterija jer su im i izložene. Ako ste pre nekoliko dana pojeli nekoliko kašika salate od krompira, vratili u frižider i zaboravili da postoji, pre nego što uzmete novi zalogaj morate znati da, ako su se u njoj stvorile bakterije, postoje velike šanse da ćete se otrovati hranom. Iako svi većinu vremena dobro pazimo šta jedemo, ponekad je ipak potreban malo veći oprez, posebno kada je u pitanju hrana koja se lako kvari, pišu Nezavisne.

Sveže meso

Kada je u pitanju sveže meso, često se radi i proizvodu na kojem piše do kog se dana mora prodati. Šta to znači za vas? Morate da ga pojedete do tog dana ili ga odmah staviti u zamrzivač. Taj natpis „prodati do“ prodavaču govori do kada sme da stoji na policama, a često se prodaje i po sniženoj ceni kako bi se sve prodalo do zadatog datuma. Sveže meso može biti i kontaminirano salmonelom, ešerihijom koli i ostalim bakterijama, a s time na umu, važno je da se ono priprema na visokim temperaturama jer ćete upravo tako u njemu uništite sve bakterije.

Mleveno meso

Stručnjaci su saglasni kako se mleveno meso mora pojesti ili zamrznuti do dva dana nakon kupovine - bilo da se radi o svinjetini, govedini, janjetini ili piletini. Pošto je mleveno, bakterije koje su se u njemu već nalazile tako mogu da se umešaju u sve meso i povećaju šanse da se otrujete hranom.

Suhomesnati proizvodi

Iako svi vole paštete, viršle i salame, ne treba ih kupovati često. Ako niste znali, salama od ćuretine može da traje samo 3-5 dana, prema rečima struke, pa je važno da kupite samo onoliko koliko možete pojesti u tom periodu. Takvi proizvodi, ali pakovani, mogu trajati i do dve nedelje duže, ali jednom kad otvorite pakovanje, opet se radi o tri do pet dana, pa ih je pametno što pre pojesti. Ovakvi su proizvodi podložni razvoju bakterije koja se naziva listerija, koja se razmnožava u hladnim prostorima poput frižidera, pa je jasno da namirnice nisu potpuno zaštićene samo zato što se nalaze u njemu. Neke od bakterija koje će uzrokovati bolest ne možete namirisati, videti ili osetiti u ukusu. Ali ako primetite da se miris salame promenio, odmah je bacite.

Riba

Riba nije ništa otpornija na bakterije od mesa i treba je konzumirati dan ili dva nakon kupovine. U suprotnom je potrebno dobro je zamotati i staviti u zamrzivač, gde može stajati i nekoliko meseci.

Sveže borovnice

Bez obzira na to gde ste ih nabavili, one ne traju dugo. Jagode možete jesti otprilike tri dana nakon kupovine, a borovnice sedam dana. O kakvom god bobičastom voću da se radi, stavite ih u zamrzivač ako ne planirate da ga odmah pojedete.

Zeleno povrće

Odnosi se to i na ono prethodno prano i nasečeno. Zeleno povrće može na sebi imati ešerihiju koli, pa je zbog sigurnosti pametno pojesti ga do datuma označenog na pakovanju. Uostalom, ko želi da jede staru salatu…

 

Sosevi iz tegle

Možda vam se čini kako oni mogu da traju večno, ali samo zato što su zatvoreni u tegli ne znači da im bakterije ne mogu ništa. Jednom kad ih otvorite, trebalo bi što pre da ih potrošite. Uz to valja imati na umu da kad priborom kojim smo već nešto dirali vadimo iste te namaze, tako samo možemo uzrokovati nastanak još više bakterija. Senf može tako trajati i do godine dana u frižideru, namaz od paradajza mesec dana, a majonez dva meseca. Ali ako primetite bilo kakve promene na proizvodu, odmah ga bacite.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala