https://lat.sputnikportal.rs/20211115/trikovi-koji-produzavaju-svezinu-hrani-1131589557.html
Trikovi koji produžavaju svežinu hrani
Trikovi koji produžavaju svežinu hrani
Sputnik Srbija
Verovatno je malo onih koji se nisu našli u situaciji da višak hrane moraju baciti jer je čuvanje nekih namirnica gotovo nemoguće ili komplikovano. Ipak... 15.11.2021, Sputnik Srbija
2021-11-15T21:57+0100
2021-11-15T21:57+0100
2021-11-15T21:57+0100
društvo
hrana
stil života
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111257/46/1112574633_0:37:2999:1724_1920x0_80_0_0_170ec43911334fd710adf36b0be4a808.jpg
Na primer, višak začina možete sačuvati i na način da ga iseckate, stavite u teglu i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.Takođe, svetlost, kiseonik, toplota i vlažnost su faktori koji dovode do kvarenja namirnica. Ako se pravilno skladište, namirnice će duže ostati ukusne, sveže i bogate hranjivim sastojcima.Sveži sir i pavlakaSveži sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati tako da ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopačke i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.Brašno, palenta i zobene pahuljiceŽelite li sačuvati brašno od malih insekata koji vole boraviti u njemu – posegnite za ljutom žvakaćom gumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u vrećicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, zobenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći insekti.Bobičasto voćeBobice, poput borovnica, duže će vam biti sveže ako ih nakon kupovine isperete posebnom mešavinom – u šoljicu stavite dve kašike sirćeta, isperite ih i odložite.HlebŽelite li da hleb duže ostane svež i mekan, i ne ubuđa se, u vrećicu ubacite štap celera.JabukaUkoliko ste narezali jabuku na komade i shvatili da ih nećete pojesti, stavite ih zajedno jedan uz drugi u krug, pa učvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.Suvo voćeSuvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.BananaZamotajte koren banana, koji ih drži na okupu, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače a da ne počnu trunuti. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.
https://lat.sputnikportal.rs/20201218/koje-namirnica-su-opasne-nakon-isteka-roka-trajanja-1124143306.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111257/46/1112574633_112:0:2843:2048_1920x0_80_0_0_abd467e75e8ea17dcb26a94173960944.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
hrana, stil života, društvo
hrana, stil života, društvo
Trikovi koji produžavaju svežinu hrani
Verovatno je malo onih koji se nisu našli u situaciji da višak hrane moraju baciti jer je čuvanje nekih namirnica gotovo nemoguće ili komplikovano. Ipak, postoje neki trikovi koji će pojednostaviti produženje roka upotrebe pojedine hrane.
Na primer, višak začina možete sačuvati i na način da ga iseckate, stavite u teglu i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.
Takođe, svetlost, kiseonik, toplota i vlažnost su faktori koji dovode do kvarenja namirnica. Ako se pravilno skladište, namirnice će duže ostati ukusne, sveže i bogate hranjivim sastojcima.
Sveži sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati tako da ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopačke i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.
Brašno, palenta i zobene pahuljice
Želite li sačuvati brašno od malih insekata koji vole boraviti u njemu – posegnite za ljutom žvakaćom gumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u vrećicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, zobenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći insekti.
Bobice, poput borovnica, duže će vam biti sveže ako ih nakon kupovine isperete posebnom mešavinom – u šoljicu stavite dve kašike sirćeta, isperite ih i odložite.
Želite li da hleb duže ostane svež i mekan, i ne ubuđa se, u vrećicu ubacite štap celera.
Ukoliko ste narezali jabuku na komade i shvatili da ih nećete pojesti, stavite ih zajedno jedan uz drugi u krug, pa učvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.
Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.
Zamotajte koren banana, koji ih drži na okupu, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače a da ne počnu trunuti. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.