- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Šta za putnike iz Srbije znači najnovija odluka EU

© AP Photo / Yorgos KarahalisKovid sertifikat
Kovid sertifikat - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je da će od sutra digitalni zeleni sertifikati iz Srbije biti priznavani ne samo na granicama već i u ugostiteljskim objektima širom Evrope.
Kako je rekla, srpski digitalni zeleni sertifikat je prošao integracioni test Evropske komisije tako da će na današnjoj sednici biti priznato da je on integresan u evropski digitalni zeleni sertifikat.
Kancelarija za IT će od sutra uvesti novu uslugu koja će se zvati Digitalni zeleni sertifikata kompatibilan sa EU.
"Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija što znači da će građani moći da ga preuzmu preko mobilnog telefona, a od sledećeg ponedeljka na šalterima Pošte takođe će biti moguće podići digitalni zeleni sertifikata kompatibilan sa EU", rekla je Matićeva.
Matić je rekla da će s tim sertifikatom moći da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope dok će stari srpski digitalni sertifikat ostati u upotrebi u zemlji i i dalje će se izdavati.
Sertifikat će omogućiti i prelazak granica, ali isključivo na osnovu bilateralnih sporazuma koje Srbija ima sa pojedinim zemljama.
Matićeva je preporučila građanima koji nameravaju da putuju u inostranstvo da svakako uzmu sertifikat koji je kompatibilan sa EU, pošto je, kako je rekla, bilo mnogo prigovora građana da su sa postojećim sertifikatom nisu mogli da uđu u ugostiteljske objekte, muzeje, bioskope, prodavnice u zemljama EU.
"Jednostavno, ljudi će lakše funkcionisati i koristiti pogodnosti u zemljama EU sa digitalnim zelenim sertifikatom kompatibilnim sa EU", poručila je Matićeva.
Što se tiče priznavanja pojedinih vrsta vakcina, ona je istakla da je to bilateralna stvar i da zavisi od zemlje do zemlje članice EU.
Ona je navela da u Mađarsku može da se uđe bez potvrde o vakcinaciji, u Grčku mogu da uđu i oni vakcinisani kineskim i ruskim vakcinama, dok su u pojedinim zemljama potrebne vakcine koje su ili na listi Svetske zdravstvene organizacije ili su priznate od Evropske agencije za lekove.
"I dalje važi isto pravilo. Molim sve da pre puta u neku zemlju pogledaju koje zemlje prihvataju koje vrste vakcina, pošto ne postoji ujednačen pristup od strane EU", poručila je Matićeva.
Kovid propusnice na aplikaciji mobilnog telefona - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
DRUŠTVO
Odlučeno: EU priznala kovid sertifikate Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala