- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Šta velike kompanije traže od kandidata za posao

CC0 / piksabej / Ekonomija
Ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Ako želite posao u velikoj kompaniji, trebalo bi da obratite pažnju na to šta Tim Kuk, izvršni direktor kompanije Epl traži od kandidata za posao.
Kukov fokus prilikom zapošljavanja jesu ljudi koji neće da prihvate status kvo i koji nisu zadovoljni stanjem kakvo jeste. Ukratko, on traži ljude koji misle drugačije.
Kako navodi Kuk, neko ko pruži svoj doprinos je velika prednost svake kompanije.
Da biste proverili da li imate osobine, koje favorizuje Tim Kuk i najverovatnije većina direktora velikih i uspešnih kompanija, mogu da vam pomognu sledeća pitanja:

Da li želite da oblikujete svet?

Prvo razmislite da li ste zadovoljni stanjem stvari ili imate nemiran um koji želi da menja i oblikuje svet oko sebe. Znate da imate ovaj kvalitet ako vidite stvari koje mogu da poboljšaju situaciju i ako imate hrabrosti da krenete u akciju. Ako sistem može da se poboljša, proces da se promeni, a karijera da napreduje, nemojte da se zatvorite.
Zato je Kuk dao primer ovog dinamičnog razmišljanja.
Kada je prihvatao poziciju u Eplu, rekao je da je to učinio zato što je sagledao kakve probleme ta kompanija ima i odlučio da može dati svoj doprinos. Njegov zadatak bio je da unapredi Eplovu proizvodnju i distribuciju, i u tome je itekako uspeo.

Da li ćete rizikovati?

Druga karakteristika odbijanja da se prihvati status kvo je spremnost na rizik. Morate biti spremni da se odreknete zone komfora, radi stvaranja onoga što može da se desi. Morate da budete spremni da idete protiv popularnih verovanja i načina delovanje. I morate da budete spremni da zacrtate tok svoje karijere na način koji može da bude rizičan.
Kukova odlučnost da reši Eplove probleme za njega je predstavljala veliki rizik u karijeri. Kada mu je Stiv Džobs 1998. ponudio mesto višeg potpredsednika Eplovog poslovanja širom sveta, Epl je bio u velikim problemima. Samo godinu dana ranije, Majkrosoft je uložio 150 miliona dolara da održi Epl na površini. Nakon što su prihvatili ovu ponudu, Kuku je okruženje govorilo da treba da ostane u drugoj kompaniji gde je bio mladi direktor sa sigurnom karijerom.
„Jedan izvršni direktor kog sam konsultovao rekao mi je da bih bio budala ako odem iz Kompaka u Epl“, rekao je jednom prilikom Kuk.

Da li verujete u budućnost?

Treća stvar koja će vam biti potrebna ako želite da odbijete status kvo kao verovanje. Kada je Kuka pitao učenik šestog razreda kako je postao izvršni direktor Epla, objasnio je da nije imao pojma čime će se baviti u budućnosti.
„Nikada nisam sanjao da budem izvršni direktor kompanije Epl. Nikada nisam mislio da je to moguće: Životni poziv dobio sam početkom 1998. godine od Stiva Džobsa. Ali uvek sam verovao u maksimu — Pripremaću se i jednog dana će mi se ukazati šansa“, kazao je i dodao:
„Ako vredno učite, odlično obavljate posao i verujete da će se te stvari sakupiti i voditi vas na putovanje, to će biti najneverovatnije putovanje na kom ste ikada bili“.

Da li slušate svoj stomak?

Konačno, neprihvatanje statusa kvo zahteva hrabrost. Kako je objasnio Kuk, kada je prihvatio Džobsovu ponudu, slušao je svoj stomak.
Budite hrabri, izgovorite i pretvorite probleme u rešenja. Ne sahranjujte svoje ideje zato što drugi nisu spremni za njih ili zato što se bojite da se istaknete.

„Mi u Eplu tražimo ljude koji zaista žele da promene svet i ulože sebe u to“, kazao je Kuk.

„Pogledajte oko sebe i videćete mnogo stvari koje bi mogle da imaju korist od promena. Preduzmite korake da izvršite ove promene. A ako budete imali razgovor za posao i ako vas pitaju da im kažete nešto o problemima koje ste rešili, imaćete veoma dobar odgovor“, zaključio je Kuk, preneo je „Bizlajf“.
Biznismen - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
DRUŠTVO
Najbolji odgovori na osam najčešćih pitanja na intervjuu za posao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala