- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Najbolji odgovori na osam najčešćih pitanja na intervjuu za posao

CC0 / Pexels / Biznismen - ilustracija
Biznismen - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Kada vas kompanija intervjuiše na razgovoru za posao poslednja stvar koju imaju na umu jeste da vas „prevare“. Oni žele da vas bolje upoznaju i da odrede da li ste prava osoba za njih. Zato treba da razumete da niste na razgovoru za posao da biste odgovorili na njihova pitanja već da odredite da li je kompanija prava za vas.
Intervju za posao je neka vrsta istraživačkog razgovora, a ne jednostrano ispitivanje.
Evo koji su idealni odgovori koji bi poslodavci voleli da čuju, prema sajtu „Aj-En-Si“.

„Zašto ste napustili prethodni posao?“

Recite nešto iskreno a što ima veze sa budućnošću, na primer, „Bio sam spreman za sledeći korak/priliku.“ Nikad nemojte kritikovati prethodni posao ili ogovarati nekoga s kim ste radili. Poslodavac samo želi da uvidi kako je raditi sa vama.

„Šta tražite u sledećem poslu?“

Poslodavac želi da uvidi da li se vi kao kandidat poklapate sa onim što nudi. Ukratko, želi da vidi da li ste kompatibilni. Ovde je bitno da ste pre samog prijavljivanja za posao proučili kompaniju, kao i poziciju za koju ste konkurisali. Budite uverljivi i pokažite da zaista želite baš taj posao, prenosi portal „Biz lajf“.

„Recite nam nešto o sebi.“

Kompanija želi da čuje vašu radnu biografiju, brzu i sumiranu, ali i da vidi šta je ono što biste vi lično istakli. Najbolje je da ono o čemu pričate sa najviše entuzijazma upravo isto što i poslodavac traži.
Neki stručnjaci čak preporučuju da nakon kratkog odgovora preformulišete rečenicu u pitanje. Na primer: „Radim u marketingu skoro 20 godina i zanima me koji je profil vašeg idealnog kandidata, što će omogućiti kontekst za ono o čemu bih vam više pričao/la.“ Ovakav odgovor mogao bi intervju da pretvori u konstruktivan razgovor.

„Šta je vaša najveća slabost?“

Poslodavac želi da uvidi da li imate neku slabost koja može da naškodi poslu. Budite iskreni kada govorite o svojim „manama“, jer će se to osetiti. Nemojte govoriti fraze poput „Ja sam perfekcionista,“ jer osim što je otrcano, može da ide vama na štetu jer perfekcionisti teže probaju nove stvari, a samim tim su manje inovativni i sporije napreduju.

„Koja je očekivana plata?“

Izaberite iznos plate kojim ćete biti zadovoljni narednih godinu dana. Neka bude fer. Kandidati koji odgovaraju jasno na ovo pitanje biće ozbiljnije shvaćeni nego oni koji odbijaju da odgovore.

„Gde vidite sebe za pet godina?“

Kompanija u stvari želi da vidi da li ste „igrač na duže staze“. Idealan odgovor (ako nemate plan za pet godina) jeste da kažete: „Vidim se na poziciji na kojoj mogu da napredujem zajedno sa firmom,” i da se nadate da ćete za pet godina i dalje učiti i napredovati. Samo nemojte reći da ne znate.

„Zašto bi trebalo da zaposlimo baš vas?“

Uvek pripremite ovaj odgovor. Sumirajte sve vaše prednosti i kako ih možete primeniti ako budete na toj poziciji. Generalna poruka bi trebalo da bude: „Atributi koje tražite su upravo moje prednosti, a moja radna biografija to i dokazuje.“
Nemojte reći nešto pretenciozno o sebi, pogotovo ako to ne uključuje kompaniju.

„Navedite primer greške koju ste napravili i kako ste je ispravili.“

Svi prave greške, a poslodavci žele da vide da li ste samosvesni i odgovorni. Takođe, žele da vide da sami odgovarate za svoje greške i ne okrivljujete druge. Nikada nemojte reći da ne pravite greške, jer je to pretenciozno i na kraju krajeva nije tačno.
Jednostavno je: Navedite grešku, stanite iza nje, nemojte okriviti drugog, objasnite kako ste našli rešenje. Neka bude kratko i jasno.

Bonus savet

Kada kompanija želi da vas zaposli, možda će želeti da proveri i vaše reference. Pozovite one koje ste naveli kao reference, recite im da će ih kompanija možda pozvati, podsetite ih šta bi trebalo da istaknu i sl.
radnici - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Radna nedelja do četvrtka postala hit među poslodavcima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala