- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD pozvale Rusiju da utiče na Minsk u vezi sa migrantskom krizom

© REUTERS / JOSHUA ROBERTSBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Vašington poziva Moskvu da iskoristi svoj uticaj na Minsk za rešavanje situacije sa migrantima, izjavila je na redovnom brifingu portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Nastavljamo da pozivamo Rusiju i predlažemo im da direktno iskoriste svoj uticaj kako bi izvršili pritisak na režim (predsednika Belorusije Aleksandra) Lukašenka da prekine svoju neosetljivu eksploataciju i prinudu ranjivih ljudi“, rekla je ona.

Psaki je dodala i da nema informaciju da li je moguć telefonski razgovor na ovu temu između američkog predsednika Džozefa Bajdena i ruskog lidera Vladimira Putina. Ona je napomenula da Sjedinjene Američke Države održavaju bliske kontakte sa svojim saveznicima i razvijaju dodatne sankcije protiv Belorusije.
Psaki je odbila da kaže da li Sjedinjene Američke Države smatraju da je rusko rukovodstvo odgovorno za migrantsku krizu na granici Belorusije i Poljske.
Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala