Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti poručio kada će takozvano Kosovo da prizna Srbiju

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je Priština za sveobuhvatan sporazum sa Beogradom, koji bi trebalo da se fokusira na uzajamno priznanje.
On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem rekao da ni Priština neće priznati Beograd sve dok je na snazi Ustav donet 2006. godine za vreme vlade Vojislava Koštunice, po kome je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.
"Trenutno ni Srbija ne priznaje nezavisnu državu Kosovo, ali ni Kosovo ne može da prihvati Srbiju sve dok ima takav Ustav od vremena njihovog bivšeg predsednika Koštunice od 2006. Mi želimo međusobno priznanje, što je u središtu sveobuhvatnog sporazuma. Do sada je postojao pristup da Kosovo treba da napravi ustupke i kompromise za priznanje koje konačno dolazi od Srbije. Srbija je imala koristi od ustupaka, ali nije priznala Kosovo", rekao je Kurti.
On je dodao da je situacija posle 14. februara ove godine, i parlamentarnih izbora, drugačija, prenosi Koha.
"Imamo političko rukovodstvo koje smatra da treba da bude uzajamno priznanje kao suština budućeg sporazuma" rekao je Kurti komentarišući sutrašnji nastavak dijaloga u Briselu i dodao da oko te "suštine sporazuma", treba da budu druge stvari, reciprocitet manjinskih prava, ekonomski i trgovinski odnosi.
Kurti je naveo i da je prištinska strana spremna da odmah razgovara o pitanju nestalih, prenosi Tanjug.
"Imamo više od 1.600 osoba o čijoj sudbini ništa ne znamo, a što je posledica rata na Kosovu gde je Srbija izvršila agresiju i genocid", rekao je Kurti.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala