- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev o Putinovom ukazu: Čekamo osudu iz Pariza i Berlina

© Sputnik / StringerZgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina o humanitarnoj podršci Donbasu protivreči Minskim sporazumima. Kako kaže, očekuje od Francuske i Nemačke osudu tog dokumenta.
Kako je rekao, izvestio je francuskog i nemačkog kolegu o Putinovom ukazu koji je danas izdat i koji „u suštini govori o daljoj ekonomskoj integraciji pojedinih oblasti Donjecke i Luganske oblasti, privremeno okupiranih teritorija Ukrajine, u rusku ekonomiju“.
„Čekamo osudu tog ukaza, jer on otvoreno protivreči duhu i slovu Minskih sporazuma“, rekao je Kuleba novinarima nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova Francuske i Nemačke, Žan-Ivom le Drijanom i Hajkom Masom.
Njegovo mišljenje deli i savetnik kancelarije ukrajinskog predsednika i portparol delegacije Kijeva u trilateralnoj kontakt grupi za rešavanje sukoba u Donbasu Aleksej Arestovič. On smatra da ruske vlasti krše Minske sporazume odlukom da ukinu kvote za izvoz i uvoz robe iz DNR i LNR.

„Ovo je, naravno, demarš. On se sprovodi po idejnom planu u okviru još jedne faze hibridnog rata. Taj postupak direktno krši Minske i normandijske sporazume, koji predviđaju da se strane uzdrže od ekonomskih i političkih koraka koji doprinose daljem odvajanju okupiranih teritorija od Ukrajine“, naveo je on.

Uveli su zonu rublje u septembru 2015. godine i održali izbore za rusku Državnu dumu, a sada je sledeći korak integracija na tržištu roba, kaže Arestovič.
Oni dosledno krše normandijske i Minske sporazume. Sada se bavimo još jednom fazom. Naravno, mi ćemo tome dati ocenu i na državnom nivou i na nivou međunarodnih partnera“, rekao je Arestovič za „Novosti Donbasa“.
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ranije ukaz o pružanju humanitarne podrške stanovništvu samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike. Prema ukazu, u Rusiji se priznaju sertifikati o poreklu robe izdati u DNR i LNR i dozvoljava se da budu u rangu sa ruskom robom u državnim nabavkama. Dokument takođe ukida izvozne i uvozne kvote za robu koja se premešta iz Rusije u DNR i LNR i iz njih.
Granični prelaz u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
RUSIJA
Donbas zahvalan Putinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala