- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Americi se i dalje priviđa „neobična vojna aktivnost Rusije“ kod ukrajinske granice

© Sputnik / Aleksandr Polegenьko / Uđi u bazu fotografijaGranica između Rusije i Ukrajine
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Američka vojska nastavlja sa zabrinutošću da prati neobičnu vojnu aktivnost Ruske Federacije u blizini granica sa Ukrajinom i poziva ruske kolege na transparentnost, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.
„I dalje vidimo neobičnu vojnu aktivnost i koncentraciju snaga u Rusiji, ali blizu ukrajinskih granica. To nastavlja da nas brine“, upozorio je.
Portparol Pentagona se takođe požalio na „odsustvo transparentnosti“ sa ruske strane u vezi sa „gomilanjem snaga u zapadnom delu zemlje“.
Tim povodom, portparol američkog Stejt Deparmenta Ned Prajs rekao je da će američka administracija pomno pratiti aktivnosti Moskve u narednom periodu.
S tim u vezi, on je podsetio da je američka strana tokom bilateralnih kontakata sa Rusijom izvestila da „agresivne ili eskalirajuće aktivnosti izazivaju zabrinutost i da će nastaviti to da čine, uključujući i zabrinutost nekih evropskih partnera i saveznika SAD“.
„Koordinisaćemo sa našim saveznicima odgovor na ta dejstva“, dodao je.
Ranije je predsedavajući načelnika štabova američke vojske general Mark Mili na Bezbednosnom forumu u Aspenu izjavio da vlasti SAD ne primećuju posebno agresivnu vojnu aktivnost Rusije u blizini granice sa Ukrajinom.
Američki mediji u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom. Sa svoje strane, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.
Kakve se namere kriju iza iznenadnog podizanja tenzija između NATO-a i Rusije i zaoštravanja na ukrajinskom frontu u emisiji „Novi sputnjik poredak“ analiziraju vojni analitičar Ljuban Karan i Đuro Bilbija, urednik portala „Fakti“:
Pripadnici oružanih snaga Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
RUSIJA
Žele objašnjenje: Pentagon zabrinut zbog ruskih trupa kod granice sa Ukrajinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala