- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Zašto raste cena mesa širom sveta: Tri ključna razloga

© Sputnik / Lola ĐorđevićMeso u supermarketu
Meso u supermarketu - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Cene mesa drastično su porasle u poslednjih godinu dana, a stručnjaci navode da su razlozi inflacije rast troškova proizvodnje, nedostatak radne snage i poremećaji u lancima snabdevanja.
Cene mesa i mesnih prerađevina porasle su u oktobru za 11,9 odsto u SAD u odnosu na isti mesec prošle godine, navodi se u indeksu potrošačkih cena koji je objavio američki zavod za radnu statistiku.
U SAD je najviše porasla cena govedine, za 20,4 odsto, dok je svinjetina skočila za 14,1 odsto. I cena slanine drastično je skočila, za 28 odsto.
Džim Berd, direktor u kompaniji za finansijsko savetovanje „Plante Moran“ ukazao je za „Market voč“ da cene mesa i piletine čine najveći deo kućnih budžeta za hranu.
Met Pavić, direktor za tržišne inovacije u finansijskoj kompaniji „Revioniks“, rekao je za „Tudej“ da najveći uticaj na rast cena imaju inflacija uopšte, porast cena proizvodnje, nedostatak radne snage i poremećaji u lancima snabdevanja. Takođe, kako navodi, raste i potražnja u celom svetu.
„Iako skok cena varira od države do države, meso i morski plodovi su predmet najveće inflacije širom sveta“, navodi Pavić.
Anders Hempil, potpredsednik kompanije „Superior farms“ koja proizvodi i prerađuje meso, takođe navodi razloge poskupljenja kao i Pavić - nedostatak radne snage, više cene hrane za stoku, kao i porast cena žive vage.
Jedan od najvećih svetskih kompanija za preradu mesa, brazilski JBS, koji ima podružnice širom sveta, navodi da je manjak kvalifikovanih radnika veliki problem za mesnu industriju, te da ugrožava i ograničava proizvodnju u većini država.
„Problem je veoma izražen u SAD, ali i u Evropi, Kanadi i Australiji“, rekao je Andre Nogeira, jedan od čelnih ljudi brazilske kompanije.
Kako je objasnio, većina kompanija zbog manjka radnika ne može da širi proizvodne kapacitete.
„U našim pogonima broj radnika je ostao isti, ali produkcija nije ista kao ranije, jer radnici više ne rade subotom“, navodi Nogeira za Blumberg.
On objašnjava da je manjak radnika prisutan u celom lancu snabdevanja u mesnoj industriji, kao što je bio slučaj u Velikoj Britaniji, gde nije bilo dovoljno vozača kamiona zbog Bregzita, ali i radnika koji rade u klanicama. Takođe, dodaje da su porasli i troškovi kada su u pitanju plate i druga davanja radnicima.
Klanica i prerada mesa - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
EKONOMIJA
„U predvorju smo pakla“: Britaniju pogađa nova kriza, posle goriva, problemi i sa mesom
Supermarket u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
EKONOMIJA
Hrana u svetu sve skuplja, cene rastu tri meseca uzastopno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala