- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„U predvorju smo pakla“: Britaniju pogađa nova kriza, posle goriva, problemi i sa mesom

CC0 / Pexels/Mark Stebnicki / Klanica i prerada mesa
Klanica i prerada mesa - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Britanija se suočava sa potencijalnom novom nestašicom zbog manjka radnika. Posle goriva, koje zbog manjka vozača nije imao ko da preveze do pumpi, sada su u problemu proizvođači i prodavci mesa, ali i kupci, jer toj zemlji nedostaje više od 10.000 obučenih mesara, pa se trupovi zaklanih svinja i goveda šalju na obradu u Irsku i Holandiju.
Farmeri u Britaniji su suočeni sa velikim problemima, jer više ne mogu da hrane životinje koje su odavno trebale da završe u klanici, kaže Zoi Dejvis, šefica Nacionalne asocijacije za uzgoj svinja u Velikoj Britaniji, prenosi Gardijan.
„U predvorju smo pakla. Pojedine klanice odložile su prijem svinja do sredine decembra, a sada nisu sigurne ni da će to biti do Božića“, kaže ona.
Prerađivači mesa u Britaniji ne mogu da nađu dovoljno kvalifikovanih mesara, pa meso namenjeno britanskom tržištu prvo šalju u zemlje EU na obradu, da bi se ono potom vraćalo u britanske prodavnice. Prerađivači junetine šalju je u Irsku na obradu i pakovanje, kaže Nik Alen, prvi čovek Asocijacije za preradu mesa u Britaniji. Klanice koji se bave svinjskim mesom šalju ga takođe na obradu u Holandiju.
Problemi su nastali zbog Bregzita, baš kao i u slučaju vozača kamiona, jer radnici iz drugih zemalja EU koji su obavljali te poslove, sada moraju da imaju vizu.
Iako je britanska vlada u mere kojima se predviđaju olakšice za njihovo dobijanje unela i mesare, to slabo pomaže. Sezonske vize na šest meseci dobiće oko 800 mesara, a nedostaje ih između 10.000 i 12.000. Ni oni koji su dobili sezonske vize neće stiće pre sredine novembra, kaže Alen i dodaje da je za obuku kvalifikovanog mesara potrebno oko 18 meseci.

Zbog smanjenog kapaciteta u klanicama i fabrikama za preradu mesa, farmeri su do sada ubili oko 10.000 zdravih svinja koje više ne mogu da hrane i za koje više nemaju prostora kako im ne bi ugrozile proizvodnju, ali i koje zbog prekomerne težine više ne mogu u klanicu, pokazuju podaci Nacionalne asocijacije za uzgoj svinja.

Problema će imati i trgovine koje prodaju meso. Pošto ono ide na obradu u zemlje EU, više neće moći da bude tretirano kao domaće, već kao uvozno. Dodatni troškovi po kamionu mesa biće oko 1.500 funti, uključujući troškove transporta i carine. Ukoliko problem ne bude rešen do jula 2022, do kada je odložen Bregzit propis o kontroli mesa iz EU, britansko meso će morati da prođe i tu proceduru kako bi stiglo u britanske prodavnice.
Kolica u prodavnici - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SVET
Britanski marketi maskiraju krizu: Smislili kako da popune prazne rafove pa izazvali podsmeh /foto/
Kontejneri u šangajskoj luci - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
EKONOMIJA
Svetski lanci snabdevanja pucaju, sve više praznih rafova
Cisterne u Velikoj Britaniji - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
EKONOMIJA
Haos na pumpama u Britaniji otkrio mnogo dublju i opasniju krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala