- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta je sprečilo napredovanje Nemaca: Mediji objasnili poraz Vermahta kod Moskve

© Sputnik / Anatoliй GaraninZarobljeni Nemci kod Moskve
Zarobljeni Nemci kod Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Operacija „Tajfun“, tokom koje su nacistički osvajači hteli da zauzmu Moskvu, propala je zbog logističkih problema Vermahta, piše nemački list „Velt“.
Nedostajalo im je goriva i municije, a osim toga, važna je i činjenica da su počele kiše, pretvarajući podzemne vode u muljne reke duboke metar“, ističe autor Florijan Štark.
Sve je to, tvrdi Štark, odložilo napredovanje Nemaca, koji jednostavno „nisu ni stigli u Moskvu zahvaćenu haosom“.
Autor podseća da je u Kremlju je u oktobru 1941. godine organizovan prijem u čast dvojice zapadnih magnata - britanskog lorda Biverbruka i Amerikanca Ejverela Harimana. U članku se navodi da je Staljin organizovao gozbu i da su gostima služili kavijar, divljač, svinjetinu, sladoled, konjak, votku i vino, navodi autor i dodaje da su održane 32 zdravice, uglavnom za brzu pobedu nad nacističkom Nemačkom.
Međutim, u isto vreme je ka Moskvi napredovalo 78 divizija Vermahta, piše „Velt“.
Njihov cilj je, prema pisanju medija, bio da „u ograničenom vremenu koje je preostalo do početka zime poraze i unište sovjetske trupe koje su se suprotstavljale grupi armije 'Centar'“. U materijalu se napominje da je Hitler o tome govorio u direktivi 35, izdatoj u septembru 1941. godine.

Prema pisanju autora, od početka rata u junu, Vermaht je usled neprekidnih borbi već izgubio pola miliona ljudi. Neki su bili ubijeni, neki ranjeni. Pored toga, Nemci su imali probleme sa logistikom u transportu robe na velike udaljenosti, koje nisu mogli da se prevaziću, kao i sa materijalno-tehničkim snabdevanjem trupa, ističe Štark.

© Sputnik / Anatoliй GaraninZarobljeni Nemci kod Moskve u decembru 1941. godine
Zarobljeni Nemci kod Moskve u decembru 1941. godine - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Zarobljeni Nemci kod Moskve u decembru 1941. godine
Međutim, brojne pobede su održavale moral nemačkih trupa na odgovarajućem nivou, a komanda je bila uverena da se rat može završiti pre zime.
Do kraja oktobra 1941. godine, situacija u Moskvi je postala kritična. Proglašeno je opsadno stanje, evakuisani su stanovništvo i industrijska preduzeća, podignute su barikade na ulicama. PVO je odbijao vazdušne napade vazduhoplovstva nemačkog Vermahta. Napad se očekivao iz dana u dan – do novembra su jedinice grupe armija „Centar“ bile na samo 70-100 kilometara od centra prestonice.
Bitka za Moskvu odvijala se na području čije su granice na severu išle duž reke Volge od Kaljazina do Rževa, na zapadu - duž železničke pruge Ržev – Vjazma – Brjansk, na jugu duž uslovne linije Rjažsk – Gorbačevo – Djatkovo.
Crvena armija je 5. decembra 1941. krenula u kontraofanzivu duž celog fronta kod prestonice, izvodeći niz uspešnih ofanzivnih operacija i odbila Nemce na 150-300 kilometara od prestonice, podseća „Velt“.
Nemci su kod Moskve pretrpeli težak poraz i prvi put od septembra 1939. godine su se povukli, naglasio je autor.
Kolhoz u SSSR-u - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Evakuacija iza Urala: Kako je SSSR preživeo uz pomoć jedne od najvećih bitaka Drugog svetskog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala