- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Njujork tajms“: Amerika zataškala bombardovanje u Siriji

© AP Photo / Lefteris Pitarakis, FileSirija, vazdušni udari
Sirija, vazdušni udari - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Američka vojska je zataškala avio napade u Siriji u martu 2019. godine koji su odneli živote desetine civila, saopštio je list „Njujork tajms“.
Medij navodi da nije sprovedena detaljna istraga tog incidenta. Prema podacima lista, reč je o bombardovanju u području sirijskog Baguza 18. marta 2019. godine.

Kako se tvrdi, najpre je američki lovac F-15E na masu ljudi bacio bombu od 500 funti (odnosno 227 kilograma), a zatim još jednu tešku dve hiljade funti (odnosno 900 kilograma), a nakon toga i treću. Neimenovani vojnik priznao je novinarima da je Združeni centar za vazduhoplovne operacije u bazi američkog ratnog vazduhoplovstva Udejd u Kataru sa nevericom posmatrao šta se dešava – dron je, prema njegovim rečima, uživo snimao napade.

„Njujork tajms“ piše da je napad u oblasti Baguza bio jedan od najvećih po broju civilnih žrtava tokom čitavog perioda ratnih dejstava protiv DAEŠ-a (teroristička organizaija zabranjena u Rusiji), iako američka vojska to nikada nije zvanično priznala. Kako je list utvrdio, prvobitna procena brzo je pokazala da je bilo oko 70 žrtava.
S tim u vezi, saradnik vazduhoplovstva za pravna pitanja priznao je da se dogodio ratni zločin koji zahteva istragu. Međutim, „vojska je gotovo na svakom koraku preduzimala korake da prikrije katastrofalni napad“, navodi se u članku.
Prema pisanju medija, broj žrtava je bio smanjen, a izveštaji na tu temu poverljivi. Pored toga, koalicione snage predvođene SAD buldožerom su sravnile sa zemljom mesto napada, a najviše rukovodstvo nije bilo obavešteno o incidentu, dodaje autor materijala.
Nakon što je „Njujork tajms“ poslao svoje zaključke Centralnoj komandi SAD, oni su prvi put priznali samu činjenicu napada i naveli da je tada poginulo 80 ljudi, ali su bombardovanje nazvali „opravdanim“.
Prema tvrdnji američke komande, među stradalima su 16 militanata i četiri civila, a što se tiče preostalih 60 žrtava, navodno je nejasno ko su oni – „delimično zato što su žene i deca u DAEŠ-u ponekad bili naoružani”.
U isto vreme, portparol komande Bil Urban izjavio je da ona „preuzima potpunu odgovornost za slučajnu pogibiju ljudi“.
Podsetimo, američke Oružane snage nezakonito kontrolišu teritorije na severu i severoistoku Sirije u provincijama Dejr el Zor, Hasake i Raka, gde se nalaze najveća naftna i gasna polja u Siriji. Zvanični Damask je u više navrata nazvao prisustvo američke vojske na svojoj teritoriji okupacijom i državnim piratstvom u cilju otvorene krađe nafte.
Napad na Siriju - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Amerika izvela vazdušni napad na mete u istočnoj Siriji, Rusija upozorava – preti ogroman konflikt
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala