Amerika izvela vazdušni napad na mete u istočnoj Siriji, Rusija upozorava – preti ogroman konflikt

© AP Photo / Master Sgt. Phil Speck, U.S. Air Force via APNapad na Siriju
Napad na Siriju - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nas
Američka vojska izvela je po nalogu predsednika Džoa Bajdena vazdušne udare u istočnoj Siriji na objekte za koje Pentagon kaže da pripadaju proiranskoj miliciji. Rusija upozorava da takvi napadi mogu dovesti do konflikta velikih razmera u čitavom regionu.
„Po nalogu predsednika Bajdena, američka vojska ranije večeras izvela je vazdušne napade na infrastrukturu koju koriste militantne grupe uz podršku Irana u istočnoj Siriji“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

On je naveo da će Bajden delovati u cilju zaštite američkih i koalicionih vojnika, kao i da je ovaj napad bio sproveden sa ciljem da dođe do deeskalacije situacije na istoku Sirije i u Iraku.

Kirbi je rekao i da su u napadima uništeni mnogi objekti na graničnom kontrolom punktu koje koriste proiranske grupe kao što su Kataib Hezbolah i Kataib Sajid el Šuhada.

Rusija: Ovo je napad na suverenu državu

Ruski senator i predstavnik Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov prokomentarisao je napad Amerike na Siriju rekavši da je u pitanju bombardovanje suverene države.

„Ovaj napad je mimo svih zakona, Sirija je suverena država. Ne isključujem mogućnost da se zvanični Damask obrati Savetu bezbednosti sa zahtevom da se o ovom napadu razgovara na hitnom zasedanju“, rekao je on.

Džabarov je rekao i da je ovo veoma opasna stvar i da može dovesti do eskalacije situacije u celom regionu.

„Ovo sve može dovesti do konflikta velikih razmera“, upozorio je Džabarov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala