Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lokalni izbori na Kosovu: Srpska lista osvojila i Klokot, Kurti izgubio u Prištini i Prizrenu

© AP Photo / STRDrugi krug lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji
Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu održan je danas u 21 opštini u kojoj nije rešen pobednik u prvom krugu održanom 17. oktobra. Centralna izborna komisija Kosova je saopštila da je do 19 sati glasalo 475.751 osoba ili 37,88 odsto upisanih u biračke spiskove.
Najveća izlaznost zabeležena je u Klokotu, većinski srpskom mestu, gde je glasalo 51,54 odsto birača. To je jedina opština sa srpskim većinskim stanovništvom gde je održan drugi krug. Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Klokota Vladan Bogdanović odneo je ubedljivu pobedu u drugom krugu lokalnih izbora u toj opštini, navodi Kosovo onlajn. Prema informacijama tog medija, Bogdanović je osvojio 1.021 glas, dok je njegov protivkandidat iz Građanske inicijative „Srpska narodna sloga“ Strahinja Spasić osvojio 830 glasova.

Kurtiju samo četiri opštine, Srpskoj listi deset

Na ovaj način je Srpska lista ostvarila pobedu u svih 10 opština sa srpskom većinom.
Klokot je bio i opština sa najvećom izlaznošću na Kosovu na današnjim izborima, sa 51,54 odsto birača.
Stranka premijera Kosova Aljbina Kurtija Pokret Samoopredeljenje imaće gradonačelnike u samo četiri opštine na Kosovu.
Samoopredeljenje je odnelo pobedu u Gnjilanu, Kamenici, Podujevu i Štimlju, a u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu kandidati te stranke poraženi su u osam opština.
Kurtijeva stranka je, prema podacima na zvaničnom sajtu CIK, izgubila u Prištini, Prizrenu, Đakovici, Kačaniku, Orahovcu, Vitini, Kosovu Polju i Obiliću.
Samoopredeljenje je u 12 opština, od 38 koliko ih je na Kosovu, imalo kandidate u drugom krugu.
U prvom krugu izbora Samoopredeljenje nije dobilo ni u jednoj opštini, od 17 u koliko je glasanja za gradonačelnika završeno već 17. oktobra, prenosi Kosovo onlajn.

Rezultati izbora po opštinama

U trci za gradonačelnika Prištine pobedio je kandidat Demokratskog saveza Kosova Peprerim Rama. Kako je saopštio CIK, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, Rama je dobio 40.658 ili 51,07 odsto od ukupnog broja izašlih na izbore u Prištini.
Njegov protivkandidat iz Samoopredeljenja i doskorašnji ministar zdravlja u kosovskoj vladi Arben Vitija ima 38.958 glasova, odnosno 48,93 odsto glasova izašlih na birališta, prenose mediji u Prištini.
Vitija je priznao poraz i čestitao Rami, piše Koha.
Prema rezultatima koje je za opštinu Prizren objavila Centralna izborna komisija, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, kandidat Demokratske partije Kosova Šaćir Totaj vodi sa 51,01 odsto u odnosu na svog protivkandidata Mitahera Haskuke iz Samoopredeljenja koji ima 48,99 odsto.
U Gnjilanu su u drugom krugu izbora snage odmerili kandidat Samoopredeljenja Aljban Hiseni i DSK Ljutfi Haziri. Kandidat Samoopredeljenja vodi u Gnjilanu gde je, prema više od 96 odsto prebrojanih glasova, njihov kandidat Alban Hiseni dobio 51,03 odsto glasova, a Lufti Haziri iz Demokratske lige Kosova 48,97 odsto glasova, preneo je Tanjug. Haziri je priznao poraz, navode mediji u Prištini.
Kandidat Demokratske partije Kosova Ferit Idrizi vodi u Vučitrnu sa 53,13 odsto osvojenih glasova, u odnosu na Džafera Tahirija iz Demokratskog saveza Kosova, koji je osvojio 46,87 odsto glasova i priznao poraz, navode prištinski mediji.
Kandidat Alijanse za budućnost Kosova za gradonačelnika Đakovice Ardian Đini ubedljivo je pobedio Mimozu Kusari-Ljilja iz Samoopredeljenja. Đini je osvojio 56,06 odsto glasova, dok je Ljilja imala 43,94 odsto, objavila je CIK.
Burim Beriša iz Demokratskog saveza Kosova pobedio je u Kosovu Polju svog protivkandidata iz redova Samoopredeljenja Envera Bajčinca. Beriši je, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, prpalo 66,04 odsto, a Bačincu 33,96 odsto.
Samoopredeljenje je izgubilo Obilić, gde je njihov kandidat Halil Tači osvojio 38,59 odsto glasova, a kandidat Građanske inicijative za Obilić Džafer Gaši dobio je 38,59 odsto glasova, na osnovu 100 odsto obrađenih glasova.
U Kačaniku je, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, kandidat Samoopredeljenja Jeton Raka dobio 46,8 odsto glasova, a kandidat Demokratske partije Kosova Besim Iljazi 53,2 odsto glasova.
Samoopredeljenje je izgubilo i u Orahovcu, gde je njihov kandidat Visar Korenica dobio 34,68 odsto glasova, a Smajl Ljatifi iz Alijanse za budućnost Kosova 65,32 odsto.
U Vitini je kandidat Samoopredeljenja Arsim Ademi osvojio 48,52 odsto glasova, a Sokol Haliti iz Demokratskog saveza Kosova 51,48 odsto.
S druge strane, u Kamenici je kandidat Samoopredeljenja Kadri Rahimaj dobio 53,11 odsto glasova, a kandidat Socijaldemokratske partije Kosova Chandron Kastrati 46,89 odsto, na osnovu 100 odsto obrađenih glasova.
Kandidat Samoopredeljenja Špejtim Bulići u Podujevu je dobio 51,84 odsto glasova, a kandidat Demokratskog saveza Kosova Ekrem Hiseni osvojio je 48,16 odsto glasova.
U Štimlju je kandidat Samoopredeljenja Džemajl Aljiu osvojio 50,71 odsto glasova, a Naim Ismajlji iz Demokratske partije Kosova 49,29 odsto glasova.
U Dragašu je tesno trijumfovao Šaban Šabani iz Demokratske partije Kosova sa 50,21 odsto, dok je Bedžet Dželadini iz Demoratskog saveza Kosova osvojio 49,79 odsto.
Kosovski izbori - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
SRBIJA
Kurti visoko puca, a nisko leti: Šta će biti ishod drugog kruga lokalnih izbora na Kosmetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala