Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti visoko puca, a nisko leti: Šta će biti ishod drugog kruga lokalnih izbora na Kosmetu

© AP Photo / Visar KryeziuKosovski izbori
Kosovski izbori - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje i premijer privremenih kosovskih institucija, neće podneti ostavku na funkciju koju obavlja čak i da ne dobije nijednu od 21 opštine u kojima se održava drugi krug lokalnih izbora, stav je i albanskih i srpskih analitičara.
Kurtijeva stranka je jedina koja u prvom krugu lokalnih izbora održanih pre dve nedelje u 38 opština na Kosovu i Metohiji ostala bez ijedne pobede, a procena je da bi za njega veliki uspeh sada bio kad bi dobio bar tri opštine od 21 u kojima se u nedelju održava drugi krug lokalnih izbora.

Kurti visoko puca iako nisko leti

Kurti „tipuje“ na pobedu u Prištini, Prizrenu, Gnjilanu i Podujevu, gde je u prvom krugu imao najviše glasova, ali kako kaže profesor politikologije iz Prištine dr Nedžmedin Spahiu, teško da će Kurti i ovoga puta dobiti bilo koju opštinu.
„Pred Kurtijem je teško vreme, on je već izgubio više od dve trećine glasača u ovih osam meseci od kako je na vlasti što znači da je u minusu za 68 odsto glasova koje je imao tada,“ objašnjava Spahiu.
Sličan stav ima i Zoran Anđelković, bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, koji za razliku od Spahiua veruje da Kurti može da dobije barem dve opštine.
„Rezultati izbora, međutim, neće ni na koji način uticati na Kurtija jer on nema političku savest da bi podneo ostavku, a sa druge strane ima apsolutnu većinu u Parlamentu pa nema ko ni da traži njegovu smenu,“ napominje Anđelković.
Spahiu ovome dodaje da Kurti nije imao nijedan uspeh ako, kako kaže, ne računamo dve intervencije na severu Kosova koje on smatra uspehom. Za očekivati je, smatra Spahiu, da opozicija digne glas protiv njega.
„Ipak, to nije dovoljno jer on sam vlada. S druge strane, narod je shvatio da Kurti nije ispunio n jedno od predizbornih obećanja, bilo da je u pitanju ekonomija ili neki drugi sektor,“ ističe Spahiu.

Nema sličnosti sa Zaevom

Iz svih navedenih razloga Anđelković veruje da Kurti ne može da doživi sudbinu Zorana Zaeva, koji je takođe izgubio lokalne izbore u Severnoj Makedoniji pa zbog toga ponudio ostavku. To su, kaže Anđelković, ipak dve različite priče.
„Zaev u parlamentu ima jedva većinu sa nekoliko albanskih stranaka i dovoljno je da jedna istupi i da bude u problem dok u Kurtijevom slučaju to ne može da se desi,“ zaključuje naš sagovornik, podsećajući još jednom da Kurti u parlamentu ima ubedljivu većinu.
Spahiu s druge strane veruje da će opozicija u slučaju neuspeha Kurtija na ovim izborima tražiti nove izbore.
„To je najviše što možemo da očekujemo jer Kurti sam neće podneti ostavku,“ zaključuje naš sagovornik sa Kosova.
Podsetimo, u prvom krugu lokalnih izbora na Kosmetu 17 od 38 opština je dobilo načelnike dok će u ostalim o pobedniku odlučiti drugi krug. Srpska lista je glatko pobedila u svih deset opština sa srpskom većinom.
Ključna bitka u drugom krugu vodi se u Prištini, gde kandidat Samoopredeljenja Arben Vitia u drugi krug glasanja ide u duel sa Perparimom Ramom iz Demokratskog saveza Kosova. U Prizrenu će kandidat Samoopredeljenja Mutaher Haskuka snagu odmeriti sa Šaćirom Totajem iz Demokratske partije Kosova, a u Gnjilanu kandidatu Kurtijeve stranke, Aljbanu Husenaju protivkandidat će biti Ljutfi Haziri iz Demokratskog saveza Kosova. U Podujevu snage će odmeriti Špejtim Bulići iz Samoopredeljenja i Ekrem Huseni iz Demokratskog saveza Kosova.

Lokalni izbori za Kurtija nisu reper

Samoopredeljenje svoje kandidate ima i u opštini Obilić, Đakovica, Kačanik, Kosovo Polje, Kamenica, Vitina, i Orahovac, ali kako stvari stoje, u ovim opštinama ima najmanje šanse da pobedi.
Inače, u prvom krugu lokalnih izbora, Samoopredeljenje je dobilo preko 168 000 glasova za odbornike u lokalnim skupštinama, i druga je stranka po broju osvojenih glasova, iza Demokratskog saveza Kosova, koji je dobio preko 170 000 glasova.
Kosovski analitičari generalno predviđaju da pokret Samoopredeljenje ne može da zadrži podršku birača, koju je imao na parlamentarnim izborima, održanim 14. februara ove godine kada je osvojio preko 50 odsto glasova, a Aljbin Kurti tako mogao da formira vladu bez koalicije sa vodećim albanskim strankama.
Nakon što su lokalni izbori pokazali drastični pad podrške Samoopredeljenju, takozvani premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon prvog kruga glasanja, 17. oktobra pokušao da objasni razlog tog poraza. Kako je rekao, parlamentarni i lokalni izbori ne mogu da se porede, „zato što su na vrhu naše zajedničke liste bila tri čoveka koja danas vode tri institucije Kosova. Liste u opštinama se ne mogu porediti sa tom listom".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala