- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pobuna u američkoj Nacionalnoj gardi: General protiv obavezne vakcinacije vojnika

© Flickr / The National GuardAmeričika Nacionalna garda
Američika Nacionalna garda - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Brigadni general Tomas Mančino obavestio je vojnike Nacionalne garde pod njegovom komandom u Oklahomi da mogu bez ikakvih posledica da ignorišu propis Ministarstva odbrane za vakcinu protiv kovida 19.
Mančino je ove nedelje objavio svoj antimandatni memorandum nakon što ga je guverner Kevin Stit – republikanac koji je prethodno osudio propis o obaveznoj vakcinaciji za vojno osoblje – imenovao na svoju poziciju generalnog ađutanta zaduženog za 10.000 vojnika Nacionalne garde.
U dopisu novoimenovanog komandanta Nacionalne garde Oklahome navodi se da „neće biti preduzete nikakve negativne administrativne ili pravne radnje“ protiv vojnika koji su odbili da se vakcinišu.
Propis obavezne vakcinacije za američko vojno osoblje deo je širih propisa koje nameće administracija Džoa Bajdena. Predsednik SAD se trenutno suočava sa zakonskim preprekama u pokušaju da sprovede taj propis za privatne poslodavce sa 100 ili više zaposlenih, ali većina državnih službenika se suočava sa rokovima tokom zime i mogli bi da izgube posao ako odluče da se ne vakcinišu.
Potpukovnik Džef Legler, portparol Nacionalne garde Oklahome, objasnio je da Mančinovo pismo omogućava trupama Nacionalne garde da nastave da služe svojoj državi bez „straha“ da će izgubiti svoje pozicije. Međutim, te trupe bi se mogle suočiti sa posledicama ako treba da pohađaju obaveznu vojnu školu ili ako budu pozvane po saveznom naređenju.
„Zaštita“ koju memorandum pruža, rekao je Legler, funkcioniše samo „dok su oni unutar državnih granica“, piše RT.
Rokovi za vojne rodove variraju, ali većina mora da se vakciniše do Nove godine. Trupe Nacionalne garde moraju biti potpuno vakcinisane do juna sledeće godine. Viši zvaničnik iz garde u Oklahomi rekao je za Vašington post da je nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo da 13 odsto vojnika nije voljno da dobije vakcinu.
Amerikanskie flagi na fone Kapitoliя v Vašingtone, SŠA - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
SVET
Apelacioni sud u Americi naložio: Obustaviti do daljeg primenu odluke o obaveznoj vakcinaciji
Vakcina protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SVET
Tužba 11 američkih država protiv naredbe o obaveznoj vakcinaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala