Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Penje se i uz masnu banderu: Zašto Srbi vole „ladu nivu“ i zbog čega ne mogu da je kupe /video/

© Foto : Dave de Beuckeleer / Lada niva u šumiLada niva u šumi
Lada niva u šumi - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Lada niva može da se popenje i uz masnu banderu, ovako vozači u Srbiji opisuju legendarnog ruskog terenca. Od kako je počela da se prodaje u Srbiji, pre tačno četiri decenije, više desetina hiljada „ladi“ gospodarilo je srpskim drumovima i vrletima.
Trenutno ih u Srbiji ima 5.022, dok ih Rusiji poseduje oko 650.000 vozača. Iako tehnološki zastarela u konkurenciji terenskih automobila, važi za pouzdano vozilo koje je u stanju da bez problema savlada blatnjave njive, strme gudure i zavejane drumove.
Ovog „gospodara makadama“ i danas koriste brojna javna preduzeća. Posebno mesto u srcu ima kod ljubitelja odltajmera.
„Ne mogu da postignem da restauriram dovoljnu količinu „lada“, kolika je potražnja za njima“, za Sputnjik priča Nenad Kostić, jedan od poslednjih specijalizovanih majstora za ruskog četvorotočkaša.
© SputnikLada Niva
Lada Niva - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Lada Niva

Polovnjaci izuzetno traženi, novi nedostupni

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova koje su dostavili redakciji Sputnjika, trenutno u Srbiji je registrovano 5.022 „niva“. Uglavnom je reč o četvorotočkašima starim više od jedne decenije. Na tržištu polovnih automobila i dalje se visoko kotiraju, jer za dobru „ladu“ staru deceniju i po, vozači daju i po dve hiljade evra.
Primerci od 500 evra služe za rezervne delove. Restauracija, pretvaranje staro u novo, košta preko 2.000 evra. Nažalost, novu „ladu“ u Srbiji je trenutno nemoguće kupiti.
„Uvoz je prestao pre dve godine zbog toga što vozila ne poseduju EURO 6 motore. Interesovanje za ovaj model je i dalje veliko, ljudi nas zovu svakodnevno“, za Sputnjik priča Željko Ćejić, iz „Rusauta“, ovlašćenog distributera.
Prema njegovim rečima, fabrika ne želi da plaća ekološke penale i komplikovanu dokumentaciju, što dodatno opterećuje cenu vozila (oko 1.500 evra).
Nezvanično, Reno (većinski vlasnik VAZ-a), namerno na evropskom tržištu favorizuje „dačiju daster“, koja se proizvodi u Rumuniji i koja zadovoljava EURO 6 standarde.
„Niva“ se trenutno može kupiti u BiH, Crnoj Gori, Albaniji i S. Makedoniji, a cena novih modela se kreće od 11.000 do 15.000 evra.
© Sputnik / LEANDRO PERALTA„Lada niva“ — skroman, ali moćan auto
„Lada niva“ — skroman, ali moćan auto - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
„Lada niva“ — skroman, ali moćan auto

Jeftina za održavanje, a benzin guta

Niva je omiljena kod vozača, jer za osnovno održavanje i lakši kvar na putu, potrebno je samo malo mehaničarskog znanja. Nema puno elektronike, a u gepeku svake nalazi se čekić, set ključeva, šrafciger i klešta.
„Niva je najjeftiniji terenac za održavanje. Ako se pažljivije rukuje, može dugo da traje. Imao sam prilike da vidim primerke koji su prešli i po 300.000 kilometara bez otvaranja motora i menjača. Ona se ekspolatiše u najgorim uslovima, po kopovima, šumama, planinama, poljoprivrednim gazdinstvima“, navodi Kostić.
Njenu prednost u odnosu na druge džipove, Kostić vidi u uskim gumama, snažnom motoru, kratkom međuosovinskom rastojanju i jednostavnoj mehanici.
Zbog svog bokserskog izgleda i skromnog enterijera, „niva“ nikada nije postala šminkerski terenac. Ipak, ko je voli, on je voli.
Šereti kažu, da lovaci na divljač i vozači „nive“ nikada ne govore istinu. Jedni preuveličavaju kada kažu koliku su životinju ulovili, dok šoferi su sumnjivi kada pričaju koliko njihov četvorotočkaš troši benzina na 100 kilometara.
„Troši koliko sipaš“, ovom rečenicom vešto izbegavaju odgovor.

Lada u pesmama i anegdotama

„Zver sa istoka“, kako je zovu zapadni mediji, omiljena je u gorskim službama, poljoprivrednim gazdinstvima i javnim preduzećima, gde radnici zbog prirode posla moraju da idu na nepristupačne terene.
- Koji automobil ide najbolje preko rupa?
- Najbrža je državna lada!
Ako Srbin neku stvar ne stavi u pesmu, kao da nije ni postojala. „Niva“ je kao robusni i pouzdani automobil našla svoje mesto i kod izvođača novokomponovane muzike. I tako „zakucala“ svoje mesto u istoriji.
Pre jedne decenije na internetu je bio hit video kako „lada“ iz blatnjave njive šlepa traktor. Društvene mreže prepune su snimaka „nadvlačenja“ „nive“ i modernih zapadnih džipova. Pogađate - „lada“ ih je sve oduvala. I kao što kaže ona reklama iz osamdesetih godina prošlog veka – „lada niva, nema šta“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Nenad Kostić / Lada niva posle restauracijeLada niva
Lada niva - Sputnik Srbija
1/3
Lada niva
© Foto : Sputnjiku ustupio Nenad Kostić / Restaurirana "lada niva"Lada niva 4x4
Lada niva - Sputnik Srbija
2/3
Lada niva 4x4
© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaLada niva travel unutrašnjost
Lada niva travel unutrašnjost - Sputnik Srbija
3/3
Lada niva travel unutrašnjost
1/3
Lada niva
2/3
Lada niva 4x4
3/3
Lada niva travel unutrašnjost

Novi model

Nova „niva travel“ izgleda potpuno drugačije od klasične, koju poznajemo još od 1976. godine. Ima petoro vrata, umesto troja, ali je i dalje kompaktna sa dužinom od 4,1 metar. Spreda liči na „tojotu RAV4“, ali gledano sa strane ima prepoznatljivu siluetu, jer se radi o redizajnu „ševrolet nive“ koja se proizvodila u Toljatiju.
Kočnice i sistem za upravljanje su moderni i daleko bolji od prethodnih modela. Na staroj –„ladi“ zaustavni put sa zagrejanim kočnicama je bio 52,8 metara, dok je sada 42,1 metar. Buka u kabini se čuje tek kada na brzinometru kazaljka pređe 110 kilometara.
I novi model je otporan na teške terene i oštećenja, a izmena u odnosu na prethodne „nive“ ogleda se i u otvaranju zadnjih vrata. Umesto na gore, ona se otvaraju sa strane.
Automehaničarska radionica - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
EKONOMIJA
Istražujemo: Šta se srpskim vozačima više isplati – benzinci ili dizelaši kojima se u EU crno piše
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala