- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Živimo posledice Velikog rata – moramo se suočiti s mitovima

Solunski front
Solunski front - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Drugi dan festivala „Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode“ počeo je tribinom „Dan primirja – Dan pobede“ na kojoj su govorili reditelj Dragoslav Bokan, narodni poslanik Vladan Glišić i advokat i publicista iz Niša Goran Đorđević na kojoj je ocenjeno da i danas živimo posledice Velikog rata i da je neophodno suočavanje sa mitovima.
Goran Đorđević je ocenio da i danas, više od sto godina nakon njegovog okončanja, živimo u „uzrocima i posledicama Prvog svetskog rata“. Istakao da su u Velikom ratu prvi put u istoriji uspostavljeni kocentracioni logori za Srbe što je proisteklo iz ideološkog koncepta da su i civili postali legitimne mete i dodao da se u Prvom svetskom ratu prvi put javlja genocid.

„Potrebna nam je revizija Prvog svetskog rata koji je doveo do ostvarenja naših ciljeva – oslobođenja i ujedinjenja, ali se ispostavilo da dok su svi oko nas od svojih mitova pravili istoriju, mi smo od istorije pravili mit. Moj utisak je da se još nismo aktivno suočili tim mitovima i zato je i danas veoma važno adekvatno se suočiti s njima“, naglasio je Đorđević.

Posle tribine prikazani su legendarni film Žike Mitrovića „Marš na Drinu“ i remek delo Elema Klimova, rusko-beloruski film „Idi i gledaj“.
Tema festivala je Srpski svet, a o ovom fenomenu će govoriti istoričar Aleksandar Raković, sociolog Slobodan Reljić, novinari i Filip Rodić i Zoran Ćirjaković i Dragoslav Bokan.
Po okončanju tribine biće prikazan film Željka Mirkovića, ovogodišnji kandidat za Oskara, „Teslin narod“, sa Džekom Dimićem u ulozi Nikole Tesle, a posle i dokumentarni film arhimandrita Tihona Ševkunova, duhovnika predsednika Rusije Vladimira Putina „Propast imperije – vizantijska lekcija“.
Festival se završava sutra tribinom „Pravoslavlje i film“ na kojoj će pored Bokana učestvovati i rektor Karlovačke bogoslovije Jovan Milanović, dramaturg i publicista Vladimir Kolarić i filozof Valentina Čizmar.
Posle tribine biće prikazan ruski pravoslavni film Pavela Lungina „Ostrvo“, a potom„Božiji čovek“ naše rediteljke Jelene Popović, posvećen životu svetog Nektarija Eginskog koji je snimljen u grčko-američkoj produkciji i u kojem Miki Rurk igra veoma zapaženu ulogu.
Koncert grupe Beogradski sindikat, koji je bio predviđen za otvaranje festivala, zbog epidemološke situacije pomeren je za 18. decembar, kada će u sklopu njihovog celovečernjeg koncerta biti prikazani kratki dokumentarni filmovi „Prisajedinjenje“, „Litije“ i „Ustoličenje“.
Veliki otadžbinski rat 1941-1945. Oslobođenje Beograda, oktobar 1944. - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
DRUŠTVO
Srbi i Rusi – borba protiv zajedničkog neprijatelja i odbrana istine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala