- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srbi i Rusi – borba protiv zajedničkog neprijatelja i odbrana istine

© Sputnik / Evgeniй Haldeй / Uđi u bazu fotografijaVeliki otadžbinski rat 1941-1945. Oslobođenje Beograda, oktobar 1944.
Veliki otadžbinski rat 1941-1945. Oslobođenje Beograda, oktobar 1944. - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Rusko-srpski odnosi su prijateljski i bratski, učvršćeni su borbom protiv zajedničkog neprijatelja u dva svetska rata dok se danas Srbi i Rusi zajednički bore protiv revizije istorije, izjavio je zamenik direktora Ruskog doma Jevgenij Djomin na otvaranju festivala „Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode“.
Međunarodni filmski festival „Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode“ svečano je danas otvoren u Kulturnom centru Novog Sada.

Borba protiv zajedničkog neprijatelja

Zamenik direktora Ruskog doma Jevgenij Djomin rekao je da se rusko-srpske odnose oblikuju bliski, prijateljski karakter, zajednički pogledi na svet i aktuelni globalni problemi. Pravo bratstvo naših slovenskih pravoslavnih naroda postoji i ono je čvrst temelj naših istorijskih odnosa, što su kroz vreme potvrdila razna iskušenja, dodao je Djomin.
„Prijateljstvo naših naroda počiva na tri glavne komponente: slovensko jedinstvo i posledična kulturološka i jezička bliskost, pravoslavlje i zajednička istorijska prošlost i, hteo bih posebno da istaknem poslednje – Rusija je pomogla Srbiji u borbi za nezavisnost, pružala pomoć u obnavljanju srpske državnosti, a protiv zajedničkog neprijatelja ratovali smo u Prvom i Drugom svetskom ratu“, istakao je Djomin.
On je podsetio da se ove godine obeležava „jedinstven istorijski događaj u istoriji ruskog naroda“ kad se pre 145 godina prvi put pojavio fenomen vojnog, dobrovoljačkog pokreta, nezavisnog od država, kog je podržalo građanstvo, istaknuti predstavnici vojne, poslovne i naučne elite.
Ruski dobrovoljci uključili su se tada aktivno u srpsko-turski rat na strani Srbije, a paralelno s tim velikim istorijskim procesima, intenzivno su se razvijali međuljudski kontakti koji nikad nisu prekidani, istakao je Djomin.

Rusi i Srbi zajedno u odbrani istorijske istine

Podsetio je na ruske monahe zahvaljujući kojima je počeo „veliki duhovni podvig srpskog prosvetitelja Svetog Save, duhovnog pokrovitelja Srba“. Ruski prosvetitelji i istraživači su pomogli srpskom narodu da sačuva svoj identitet u uslovima najgoreg turskog jarma, a tada su mnogi Srbi u potrazi za boljom sudbinom uputili u Rusko Carstvo i u mnogome dali važan doprinos u zaštiti i jačanju svoje nove otadžbine.
„Srbi čuvaju sećanje na sovjetske vojnike koji su pali za oslobođenje Srbije. U Srbiji se nalazi mnoštvo spomenika koje je podigao zahvalni srpski narod u znak sećanja na sovjetske vojnike koji su prolili krv za oslobođenje ove zemlje. Posebno nam je drago što Srbija ima principe slične našim u očuvanju nasleđa Drugog svetskog rata“, naglasio je Djomin.
Kao i nekada u borbi protiv fašizma, Rusija i Srbija danas brane istorijsku istinu, a jedan od instrumenata u odbrani istorijske istine i suprotstavljanju reviziji istorije je kinematografija i filmovi koji verno predstavljaju rat, zaključio je Djomin.
Na svečanom otvaranju festivala govorili su i predstavnik grada Novog Sada Ognjen Cvjetičanin, direktor Kulturnog centra u Novom Sadu Bojan Panaotović, reditelj Dragoslav Bokan, scenarista Nataša Drakulić i Valentina Čizmar iz „Tesla global foruma“, organizatora festivala.
U muzičkom programu učestvovali su Milica Dosković i Aleksandar Saša Petrović. Prvog dana festivala prikazan je srpski igrani film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića.
Navijači Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
DRUŠTVO
Priče tzv. elite su primitivne i u osnovi antisrpske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala