- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sanaderu jedna oslobađajuća presuda za korupciju

© AP Photo / Darko BandićIvo Sanader
Ivo Sanader - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Vrhovni sud delimično je potvrdio oslobađajuću presudu zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj su nekadašnji premijer i predsednik HDZ-a Ivo Sanader i preduzetnik Robert Ježić oslobođeni krivice za prodaju jeftine struje Ježićevoj firmi Diokiju na štetu Hrvatske elektroprivrede (HEP).
Sud je saopštio da je preinačio oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu i odbio optužnicu za jedno krivično delo podsticanja na zloupotrebu položaja i ovlašćenja protiv dvojice optuženih, a potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu za drugo krivično delo podsticanja na na zloupotrebu položaja i ovlašćenja protiv optuženih.
Najviši sud smatra da je prvostepeni sud pravilo zaključio da nije dokazano da su Sanader i Ježić podstakli na zloupotrebu položaja i ovlašćenja u međuvremenu preminulog suoptuženika Mravka koji je svojim iskazom teretio bivšeg premijera i preduzetnika.
Pritom drugi ispitani svedoci, a ni dokumentacija u spisu ne potvrđuju iskaz Mravka, koji je tokom postupka preminuo i nije mogao biti ispitan, preneli su hrvatski mediji.
Najviši sud je krajem oktobra potvrdio prvostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen s dve godine zatvora, prenosi Tanjug.
Sanader je u zatvoru od aprila 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska.
Nakon okončanja svih postupaka, Sanaderu će sud odrediti jedinstvenu zatvorsku kaznu.
REGION
Skandal u Hrvatskoj: Uhapšena „premijerova miljenica“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala