- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skandal u Hrvatskoj: Uhapšena „premijerova miljenica“

Pratite nas
Po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca u Zagrebu, policija je danas uhapsila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac i direktora Centralne agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislava Petrica, kao i još dve osobe. Hrvatski mediji navode da je Gabrijela Žalac oduvek bila miljenica premijera.
U saopštenju ove kancelarije se navodi da su oni uhapšeni u saradnji evropskog javnog tužitelja i hrvatskim Policijskom nacionalnom kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (PNUSKOK) i da su u toku hitne dokazne radnje.
Oni se sumnjiče da su počinili krivična dela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU i Centralnoj agenciji za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano za postupke javne nabave informatičkog sistema.
Iz Direkcije policije saopšteno je da je reč o sumnjivom poslu izrade softvera vrednog oko 16,2 miliona kuna (oko 250 miliona dinara), koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske Unije u vreme dok ga je predvodila Gabrijela Žalac dodelilo firmi Ampelos, prenela je Hina.
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je iznenađen hapšenjem Gabrijele Žalac i još nekoliko osoba.
"Znam šta sam pročitao, drugo ne znam ništa, prezumpcija nevinosti postoji. Cilj je boriti se protiv korupcije, ali osim toga više neću reći ništa", rekao je Plenković.
Dodao je da je Žalac još uvek članica Predsedništva HDZ-a, a hrvatski mediji za bivšu ministarku navode da je oduvek bila premijerova miljenica koju je energično uvek i od svega branio.
Na pitanje da li je HDZ danas isti kao i u vreme nekadašnjeg premijera Ive Sanadera, koji je osuđen zbog više krivičnih dela primanja i davanja mimta, te da je to rekao poslanik Raspudić, Plenković kaže:
"O, pa to je (Zoran) Milanovićev glasnogovornik, bio je levičar tamo u Mostaru, sad glumi domoljuba", rekao je Plenković, a novinar je na to uzvratio da nije mislio na tog Raspudića, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala