Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Samoproglašenoj državi Kosovo nema mesta u Unesku“: Poruka Ane Brnabić iz Pariza

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je ključna tema i politika Srbije depolitizacija Uneska što, kako je navela, znači da takozvana samoproglašena država Kosovo nema šta da traži u toj organizaciji.
Brnabićeva je, posle panela na plenarnoj debati 41. zasedanja Generalne Skupštine Uneska u Parizu, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je Unesko organizacija koja se bavi pitanjima koja nemaju veze sa politikom, već sa obrazovanjem, kulturom, naukom i drugim sličnim pitanjima.
„Unesko nije mesto gde ima prostora da se priča o tome da li Kosovo, koje nema stolicu u UN, kojeg nije priznalo više od polovine zemalja, treba da bude član te organizacije“, kazala je premijerka.
Brnabićeva je navela da članstvo Kosova nije tema i ne sme biti tema.
„Kada kažem depolitizacija, svi znaju šta to znači. I generalna direktorka Uneska Odri Azuel je rekla da neće politizaciju za vreme svog mandata“, dodala je Brnabićeva.
Na pitanje da li smatra da su premijer Albanije Edi Rama i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iskoristili svoje prisustvo na Mirovnom forumu u Parizu da dodatno lobiraju za eventualno članstvo Kosova u Unesku, Brnabićeva je odgovorila da verovatno jesu i da tu pre svega misli na Kurtija.
„Smatram da Rama nije to uradio, mislim da oni to rade javno zbog unutrašnje politike i popularnosti, što nije korektno. U svakom slučaju, ako mene pitate, mislim da od tog posla nema ništa“, rekla je ona.
Brnabićeva je dodala da će možda biti teže kada se SAD vrate u članstvo u Unesku i ističe da je na Srbiji da radi na tome proaktivno i da insistira na depolitizaciji.
„Ako bi se tako nešto desilo, to bi otvorilo Pandorinu kutiju i značilo bi da se Unesko bavi nekim drugim pitanjima i ljudi koji su danas u Unesku znaju to“, kazala je Brnabićeva.

Srpska baština na Kosovu i Metohiji dokaz važnosti Uneska

Premijerka Srbije je izjavila da su teški primeri ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji dokaz koliko je važna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine.
Brnabićeva je, na zasedanju Generalne konferencije Uneska, naglasila da su četiri dragulja srpske srednjevekovne kulturne baštine na Kosovu i Metohiji — Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali je istakla da je još stotine lokaliteta i spomenika ugroženo.
„Srpska baština na Kosovu i Metohiji je od nemerljive važnosti, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo cenjene evropske i svetske baštine“, rekla je premijerka Srbije.
Brnabićeva je ukazala na privrženost Srbije osnovnim principima Uneska — dijalogu i konsenzusu, a ne unilateralizmu, utemeljenim u Povelji UN i Ustavu Uneska.
„Iz tog razloga, mi se kontinuirano zalažemo za depolitizaciju Uneska“, kazala je premijerka Srbije, preneo je Tanjug.
Unesko - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
SRBIJA
„Imamo jasan odgovor“: Premijerka Srbije o lobiranju Prištine za članstvo u Unesko
Unesko - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SRBIJA
Srbija protiv članstva Kosova u Unesku: Nespojivo sa sistematskim uništavanjem srpskog nasleđa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala