Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Imamo jasan odgovor“: Premijerka Srbije o lobiranju Prištine za članstvo u Unesko

© AFP 2023 / FRANCOIS GUILLOTUnesko
Unesko - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Srbija se zalaže za depolitizaciju Uneska, izjavila je danas u Parizu premijerka Ana Brnabić, komentarišući polemiku koja se povela tokom debate Generalne konferencije Uneska o učlanjenju Prištine u ovu organizaciju. Ona je rekla kako „imamo jasan odgovor“ za one koji žele da politizuju pitanje članstva Prištine u Unesku.
Brnabić je za srpske medije u prestonici Francuske, gde boravi u dvodnevnoj poseti, rekla da to nije „ništa što nas čudi“ i istakla da je učlanjenje u Unesko nešto čemu Priština teži.
„Mi smo za jasnu depolitizaciju Uneska. Imamo punu podršku i razumevanje za to da privremene institucije u Prištini ne mogu biti član Uneska i, bez obzira na lobiranje jedne ili druge strane, verujem da ćemo uspeti da zadržimo status i odbranimo se od tih napada“, poručila je Brnabić.
Ona je ocenila da bi prihvatanje Prištine u ovu organizaciju bilo katastrofalno.
„Mislim da bi to bio ogroman presedan i povuklo mnoga druga pitanja globalnih razmera koja ne trebaju Unesku“, navela je Brnabić.
Premijerka je naglasila da će sutra, tokom obraćanja na Generalnoj konferenciji Uneska, ponoviti da je Srbija jasno za depolitizaciju ove organizacije.
„Zna se kojim pitanjem se Unesko bavi pre svega i na sutrašnjoj agendi su pitanja kao što su nauka, etika u oblasti veštačke inteligencije... Za ostale koji žele da politizuju ove stvari imamo jasan odgovor“, poručila je Brnabić.
Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izjavila je juče da nije mandat Uneska da donosi političke odluke koje se tiču državnosti, preneo je Tanjug.
Ona je na taj način reagovala tokom debate 41. Generalne konferencije ove organizacije na govor ministarke spoljnih poslova Albanije Olte Džačke koja se u svom izlaganju založila za prijem tzv. Kosova.
Unesko - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SRBIJA
Srbija protiv članstva Kosova u Unesku: Nespojivo sa sistematskim uništavanjem srpskog nasleđa
Kampanja Ne članstvu Kosova u Unesku - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Odluka Uneska potvrdila — prijem takozvanog Kosova i dalje nemoguća misija
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Unesko jednoglasno: Srpska kulturna dobra na Kosovu i Metohiji ostaju na listi baštine u opasnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala